餐厅: 華星冰室 (西洋菜南街)
资讯:

2019-04-29 295 浏览
好耐冇去过华星冰室,特然好挂住佢地嘅汤通粉,便揾间最就脚嘅开餐。一入到餐厅伙计便会安排你座位,刚刚有个二人卡位空出来,伙计便示意我坐过去,真好!可以坐得舒服点。为了个汤通粉而来,又想食叉烧,叫常餐最适合,因为原本餐牌上的叉烧意粉系可以转汤通粉嘅,另外唔钟意食煎荷包蛋亦可以转炒蛋/太阳蛋,十分有弹性。落完单唔使几分钟,食物已经陆陆续续送到煎荷包蛋+牛油多士牛油多士烘得有少少㶶,厚身,食落面脆中间松软。 荷包蛋煎得好靓,茶餐厅最常见嘅款式,入面蛋黄仲系生嘅,切开会有蛋黄流出。叉烧唔算好特出, 胜在有𩠌可咀嚼下。最喜欢传统茶餐厅果款冇坑纹嘅通粉,有咬口,连同浓味汤底一齐吃,简宜绝配。系茶餐厅其实系应该饮奶茶,不过算啦,已经口快快叫左,冇谓叫人改单,而且茶餐厅嘅咖啡其实都有佢嘅风味,味浓遍酸,口感顺滑。想快快了结一餐 ,我多数会选择茶餐厅 ,因为快靓正系香港茶餐厅独有!

叉烧汤通粉

叉烧唔算好特出, 胜在有𩠌可咀嚼下。

2019-04-23
叉烧汤通粉