2022-07-26
今日收工赶去青衣城睇戏,去到仲有小小时间未开场,又有d肚饿,见到呢间几特别,庙口两个字又的而且确令我心痒痒,想起台湾夜市。决定嚟个速食。餐牌大致分为三大类: 台式加热卤味,台式麻辣烫同台式凉拌,每款都有几多配料可选,加上装修布置,真系有几分站立台湾街头夜市,面对花多眼乱,琳琅满目嘅小食,一时间唔知食咩好嘅感觉。最后,我地拣左卤水汁嘅要高丽菜($12)、杏鲍菇($16)、花枝丸($16)、甜不辣($16 )再配埋蒸煮面($14)。另外凉拌简单d,剩系拣左夺命凤爪($16)、配台南粿($16 )。 两款相比,卤水汁嘅味真系比较浓味,由𩠌菜到面,味道都较浓郁。值得赞嘅系,汁料伴得非常均匀,每啖都食到一样嘅浓味。而面质,蒸煮面似阿波罗食果d即食捞面,鬈鬈、较软身嘅面条较索汁料,入口较香浓;而台南粿,面身似乌冬,刀削面嘅面条,比较硬身、有口感。配菜方便,高丽菜够爽脆;花枝丸、杏鲍菇同甜不辣都非常入味,每啖都食到浓郁嘅卤水汁味。而夺命凤爪则非常爽弹,有嚼劲。整体而言,两个人大约$100,能食到多款𩠌料,加上面底份量非常大份,足以饱腹满足。
而夺命凤爪则非常爽弹,有嚼劲。