2019-09-26
逢星期三屋企得我同呀妈食饭👩👧,加上佢就嚟生日,我就叫佢唔好煮,唔话佢知食乜嘅情况下带佢食好西。呀妈剩系钟意食中餐,所以谂落带佢去食私房菜有海鲜食,佢应该都钟意,加上同事亲身食过推介有啲保证(佢系话连佢个煮妇妈妈都话ok),带住呀妈真系更加惊中伏😅。位置喺观塘工厦,距离地铁站都唔算远,好彩经whatsapp book定枱同餐,一去到就有位同好快有嘢食😉,估唔到weekday都爆场。由于呀妈拣亲嘢食都好烦,嫌三嫌四嫌贵明明有心水但又问你意见咁,所以我今次大胆啲book枱时订埋餐🙈,订枱时我同店员讲带呀妈食,佢就推介我叫花胶扒羊肚菌餐,按人头收费$450,免加一,佢会问你个餐有无乜食唔食咁。虽然唔平,但难得请妈妈食一次就食好啲。第一样嚟嘅系超开胃的麻辣手丝鸡🐔,上碟好精美,原来系青瓜丝X鸡丝嘅组合,我本身仲以为得鸡。呀妈唔食青瓜🥒,所以唔声唔声揾哂啲鸡丝嚟食,佢平日好少赞,但佢话呢个好好食。可能因为咁,佢开咗胃加对呢餐有啲期望,比平时食多好多嘢。第一度菜几时都咁重要!我自己都钟意个手撕鸡,因为佢个麻辣真系几惹味,够哂麻,虽然都辣但都食到😋。第二样就系额外order嘅潮州卤水鹅(例牌),其
第二样就系额外order嘅潮州卤水鹅(例牌),其实觉得个餐都够食,不过呀妈钟意食鹅,所以叫比佢食。鹅肉唔鞋口👍,卤水完都唔会太咸,亦可点柠檬醋食;但呀妈就话可以浓味啲。份量就当然够哂2个人食,但如果多几条友呢份例牌就未必够🤔。
第三样上嘅就系什菌大蚬豆腐汤,一人一碗热辣辣送上🥣,真系好热,但汤就系要热先正‼️。个汤清清哋亦都几鲜,啲料就如个汤名所述。煲熟咗嘅芫茜辟腥之余仲好香,全部食哂!题外话呢到基乎每款菜式都有用芫茜点缀☘️。
第四样系蒜蓉粉丝蒸蛏子皇,个set可拣前者或流沙黄金虾,虾就平日食得多啲,所以拣蛏子,真系劲长劲大只,一啖食唔哂😍。蒜蓉量超多,有白饭配会超正!好新鲜,我𠮶只有少少韧,但我妈佢话佢𠮶只好爽无事。下面啲粉丝唔多亦唔算特别索汁,无乜特别。
第五样就系其中一个主角喇,避风塘炒大肉蟹🦀。避风糖粒系海量咁多,劲脆劲香口,完全无炒过笼嘅苦味,但如果有少少辣就更好,我直头用匙羹食🤣。其实有几种味拣,例如四川辣炒、胡椒等,比较想试会系花雕鸡油蛋白蒸,因为可以食埋蛋,但好彩无叫,因为已经够哂饱。肉蟹好大只,够厚肉,不过唔算超甜,喺街食蟹真系好唔方便,因为要拆壳,虽然已经扑开咗啲,但都要再用钳夹🙈。好在有湿纸巾同埋避风糖炒已经无咁多汁哈哈。
第六样就系姜葱炆龙趸腩,佢喺我哋就嚟食哂蟹嘅时间就上咗,但由于食蟹食得太慢,所以无喺热辣辣上𠮶阵食咗先有啲可惜😔。呢个龙趸腩劲好食,外面稍为炸过下,鱼肉有弹性又鲜,大大啖肉,得一条大骨,加上个姜葱汁够咸好好食。呢道菜一开始相对无乜期待,但反而带比我惊喜🤩。
第七样就系另一大主角,花胶扒羊肚菌。老实讲我真系未食过羊肚菌🙈,但听讲过好有益。呢日终于有机会一尝,首先个汁唔会太浓抢咗主角味道👍,二嚟两样嘢一齐食好夹。花胶好滑但唔会潺,而羊肚菌就有啲啲似竹笙嘅质感,味道少少甘,几特别。食完饭行附近超市先留意返原来咁贵,要$700+先得100g😱。
第八样系🍓士多啤梨骨,其实食完上道菜已经好饱🙈,不过梗系继续试埋。士多啤梨酱配上金沙骨,第一次食呢个配搭,又唔错㖞,我一开始以为会系好甜𠮶种,点知又唔系,咁样仲好,无咁漏👍,呢个系set入面较多肉嘅一味XD。
第九样系蟹油银芽炒面,我觉得即系豉油王炒面🤣,略嫌有少少干身,但有油香同芝麻搭救,另外我亦钟意佢够多芽菜。不过好大碟啊,虽然味道都唔错,但都系食剩少少👉🏻👈🏻。
第十样十全十美就系是日 甜品🍮,应该系香芋蓝莓布甸,质感好滑,有淡淡嘅芋头香,味道唔会太人工太假,好彩份量细细,食得哂,为呢一餐划上完美嘅句号😊。
总括嚟讲,呢餐嘅食物味道同用料真系无可挑剔,定价系贵,不过绝对对得住个价钱。如果食返同一堆菜式,喺旺区一定唔指呢个价,呢到环境比较简约,收费正正系比咗喺食材同烹调功夫到。呢到按人头收费,所以份量会预到啱啱好,不过有咁多味菜,所以都系会饱🤣。另外,服务亦好好,店员有礼貌同细心,会留意你几时食完先上另一碟菜。呢次嘅私房菜体验好唔错,妈妈食得好开心,连佢都赞好👍。同事果然无推介错,我亦会推荐其他朋友嚟呢到家庭聚餐🥢。