2017-05-11 212 浏览
今日公司lunch meeting,由于我负责present,所以紧张到冇乜胃口,只系咬左件三文治。晏昼又忙到饮水都冇时间。O完T差不多8点就决定同战友出旺角食放题,补偿吓我个可怜嘅胃。Blue Monday嘅八点半都人头涌涌,等左廿分钟终于有位,即刻神速落order。刺身 - 都算大件同埋几厚。鲍片刺身 - 好鲜甜,咬落仲出水,质素不错。【必食推介】马刀贝刺身 - 其貌不扬,但原来鲜甜之余仲要系超级爽,食到「嗦嗦」声,以为食紧黄芽白咁爽。黑松露寿司 - 放题有黑松露寿司食系比较少见。黑松露唔多但咁先唔会遮到寿司嘅鲜味。特别推介黑松露甜虾寿司 - 爽甜嘅虾配黑松露味道几特别。火山温泉蛋 - 滑溜溜嘅温泉蛋配上浓浓嘅日本甜酱油,味道同口感都几match。岩盐烧牛舌 - 牛舌几有咬口,烧得几香,再咸多少少就Perfect。香茅烧猪颈肉 – 泰国嘢都有得食~香茅味唔够重,不过胜在够肥美够热,食落有少少油脂,正。【必食推介】盐烧活海虾 – 一上枱就好惊喜,放题都食到咁大只虾~ 盐烧烧到好惹味,最紧要系够热。Encore咗几次。【必食推介】海老天妇罗 – 出晒烟𠮶只热,虾比较细条,不过唔怕,任食

刺身 - 都算大件同埋几厚。

三文鱼刺身

鲍片刺身 - 好鲜甜,咬落仲出水,质素不错。
鲍片刺身

马刀贝刺身

黑松露寿司

火山温泉蛋

岩盐烧牛舌

香茅烧猪颈肉

盐烧活海虾

【必食推介】海老天妇罗 – 出晒烟𠮶只热,虾比较细条,不过唔怕,任食架嘛,叫多几转啰~ (Sorry太心急食唔记得影相)

和风芥未酱炒安格斯牛柳粒 – 老实讲食唔出芥末酱味,不过牛肉粒就够肥美,咬落够腍又有啲牛油~
和风芥未酱炒安格斯牛柳粒

【必食推介】和风芝士焗广岛蚝 – 用锡纸兜上够衞生 (因为有啲餐厅会用reuse嘅蚝壳,其实好难清洗容易藏污纳垢)。芝士焗出嚟好香浓,蚝唔大唔细,不过又系𠮶句 - 「任食架嘛」。芝士入面有沙律酱,酸酸地好开胃,记得尽量沾啲芝士食,唔好浪费~
和风芝士焗广岛蚝

清酒煮蚬 – 蚬肉新鲜,碗细细但其实装满晒蚬。热辣辣,食完啲蚬个汤仲出紧烟,可以饮埋鲜甜嘅蚬汤。
清酒煮蚬

香蒜烟肉焗北海道帆立贝 – 钟意食蒜蓉就啱晒,蒜蓉特多,我就清淡啲只食少少蒜蓉已经足味。帆立贝新鲜干净冇沙。
香蒜烟肉焗北海道帆立贝

【必食推介】美式特浓芝士茄酱烤鸡球 – 意想不到的好味道,原本我怕蕃茄酱会酸,但原来系似蕃茄忌廉汤𠮶种creamy又甜甜地嘅蕃茄味,底下仲有浓滑芝士,鸡球嫩滑又大件。已经系食到尾声饱晒都忍唔住食左两粒。惊喜之作。
美式特浓芝士茄酱烤鸡球

呢度食物种类都几多,仲有好多嘢想试,不过我哋得两个人食力有限只能望门轻叹。虽然系日式放题为主,但估唔到热食都咁有水准,而且最重要系食物够热就更加好味。下次要班齐人马再大刷一餐~
2017-05-08
鲍片刺身