喺一个星期三既下午,由于一啲公事去左鲗鱼涌,卒之可以抖一抖,雨下了一整日,心中总系纳闷。正在盘算去边度好,行呀行去到海泽街,见到有间小小既饼店,设有座位,仲有好多款甜点选择,不如入去歇一歇。店员服务周到,见我狼狈地忙住收遮,她连忙同我接过水溜溜既遮并放好,又慢慢解释每种产品既口感,富耐性。我坐低喺靠墙一边既吧枱,都可座上几个人。甜品柜里面放左十多款甜点,色彩缤纷,款款都咁靓,都唔知点拣。上次朋友已经外卖过镇店之宝Mont Blanc俾我试过,不错,相信其他款式都同样出色,等我今次试下其他先 。我要左一个Cake Set,可选一款甜点同一款式饮品,盛惠60大元。Pink Lady (单点$42),外层系Rasberry味皮,酸酸地韧韧地,内层系白朱古力同Raspberry味慕丝,酸中带甜又有点朱古力既香,好似初恋既感觉咁,口感多样。仲配埋清新既热玫瑰绿茶,早将心里屈闷一刷而空。走既时候,我仲外买左件Lemon Tart (单点$40)俾我男友, 挞皮酥化唔油腻,面层lemon酱西柠夹杂青柠香,下层薄薄一层朱古力中和酸味,口感平衡,十分清新,最啱闷热既季节食嘞,食完之后心情即刻好番哂。店

玫瑰绿茶
Lemon Tart
走既时候,我仲外买左件Lemon Tart (单点$40)俾我男友, 挞皮酥化唔油腻,面层lemon酱西柠夹杂青柠香,下层薄薄一层朱古力中和酸味,口感平衡,十分清新,最啱闷热既季节食嘞,食完之后心情即刻好番哂。店员仲特登加多个手抽,以防雨水沾湿甜点,真细心。
2014-08-20
Lemon Tart