2022-01-01
除夕夜黎食饭,发生好多小既不愉快经历,夹夹埋埋成个体验就好差。八点半落单叫左个鱼 蒸饺 鸡煲先讲好既,feel到材料系新鲜既。但煮法上就唔太岩我,叫左个辣煮鱼,鱼肉系好鲜甜,但你话用热油淋落d辣椒逼d辣味出黎,最后我除左油味之外就唔系几觉其他味,可能系d油唔够热?底料d薯粉食唔落,惨过水煮。之后个鸡煲等左半个钟都未到就催一催,催完无人同我讲咩事,十五分钟后就拎左出黎,一系漏单,一系就个鸡要煮45分钟。鸡煲一黎到,侍应开到最大火咩都无讲就走左去,咁姐系点,系即刻食得定我自己凭感觉feel下佢食得未?煮到佢出烟开始出味同埋开始痴底就转细火谂住食啦,食左几旧细件都ok既,味道唔错,(小插曲:之后侍应走埋黎last order我就话睇睇先),到食d大件既,点知真系未熟哂…….即刻无哂心情加单。个侍服知我唔加单,我女朋友见到佢黑面…..之后叫佢加汤,加左少少佢就话够啦,就谂住走左去,我先叫佢加多d,话d鸡唔熟想煮一煮,点知佢就话返我个火唔够大。姐系我要唔熟or痴底2拣1?最后个火开多左阵就无埋gas,之算唔想再比未知情况影响心情,埋单走人。其实全部都唔系d咩大事,一间餐厅会发生好正常,但加加埋埋
八点半落单叫左个鱼 蒸饺 鸡煲
先讲好既,feel到材料系新鲜既。
其实全部都唔系d咩大事,一间餐厅会发生好正常,但加加埋埋就sorry,送人生第一次食评比你,新年快乐。