2014-09-18 3946 浏览
今次尼到cafe deco group 在葵芳新开既Berliner。系香港少有专做德国菜既连锁餐厅,餐厅装修唔算特别有风味,但系个啤酒吧都算几靓仔。香肠拼盘E个拼盘由四款肠拼成Nurnberger Bratwurst Regents burger Cheese krainer老老实实除左d皮硬d软d同肉质有分别之外我真系唔识食。味道上唔算太有惊喜,不过几个人一齐分享饮下啤酒都唔错既。柏林秘制焗猪手表皮非常脆,咬开之后有好丰富既骨胶元,肉质都唔太干,口感嫩滑。味道唔会太咸,调教适中。酸菜也做得唔差,就咁食都唔酸,但系又足以解滞。可惜薯蓉整得唔算特别出色。火箭菜德国火腿脆皮薄饼Parma Ham pizza 就食得多,Berliner 用左一种好有趣既方法。佢用左好香既烟薰火腿代替Parma ham, 加上香浓既菇同松子增加口味复杂度,我觉得系一个成功既创意之作。可惜佢地既底皮做得非常软身,连拎住食都有难度。Erdinger dunkel 黑啤只黑啤既好香,带有好重既蜜香。口感醇滑,黑啤尼讲唔算苦。麦味之后带蜜甜味,transition 亦都太顺不会太突兀。Erdinger weissb

香肠拼盘

火箭菜德国火腿脆皮薄饼
1997 浏览

Erdinger dunkel 黑啤

Erdinger weissbier 白啤
白啤既有好丰富既花蜜香味,佢既气比较多饮落口既时直头有点似梳打水之后香麦味蜜甜味一次过涌哂出尼,但系aftertaste 比较弱。