因为系尖沙咀食过一次,觉得好好食,再去铜锣湾Encore一次,顺便感受下唔同分店、厨师会唔会好大分别🙈⬇️两间分店食咗⬇️- 簿切三文鱼配泰式辣汁(尖沙咀+铜锣湾)两间分别不大,一样超好食!第一次食系好惊讶,辣汁应该系平时点生虾嘅辣汁,而绿色应该系香草加少少薄荷叶嘅酱,夹埋啲生嘅蒜片,酸酸辣辣,好开胃🥰大推啊✨👍🏻✨👍🏻✨👍🏻- 鲜虾带子墨汁意粉(尖沙咀+铜锣湾)两间嘅辣调有分别,首先铜锣湾个间好辣🤣(我自己好钟意食辣都顶唔顺)但overall好推❣️首先蒜头➕青柠汁,再加少少泰式香料煮碟意粉,又有海鲜嘅甜味,又有泰国风情嘅味道,又match又开胃☺️👍🏻👍🏻👍🏻- 泰式辣酱烧和牛配姜黄饭(尖沙咀)虽然佢已经有张相,但因为个名令到我觉得,应该会有泰式辣酱点呢个和牛😂😂😂味道方面我觉得有啲可惜,因为和牛本身嘅食材已经好出牛味,但烹调嘅方式,我自己认为有啲太dry、有啲韧,个饭应该系炒过嘅,但调味有少少唔足,所以令到成碟饭味道都好淡😢- 泰式炒通菜(尖沙咀)越简单嘅菜式越难做得好食,我觉得炒得好食有镬气,炒得啱啱好!👍🏻(我自己好怕炒得太熟或者太生)- 海鲜冬阴公炒螺丝粉 (铜锣湾)呢个螺丝粉味道
⬇️两间分店食咗⬇️

- 簿切三文鱼配泰式辣汁(尖沙咀+铜锣湾)
大推啊✨👍🏻✨👍🏻✨👍🏻

- 鲜虾带子墨汁意粉(尖沙咀+铜锣湾)

- 泰式辣酱烧和牛配姜黄饭(尖沙咀)

- 泰式炒通菜(尖沙咀)

- 海鲜冬阴公炒螺丝粉 (铜锣湾)
呢个螺丝粉味道较重,食食下好似变咗芝士味(?)😂 虾肉👌🏻正正常常,我个人觉得几特别,都可以一试

- 泰式酸辣烤原只龙虾(铜锣湾)
一嚟已经超香☺️龙虾肉配个汁酸酸辣辣,好惹味!而且龙虾肉弹牙👍🏻推啊✨✨✨

- Iced Lemon Tea (Greyhound style)
味道同平时冻柠茶唔同,好似饮紧柠檬茶嘅浓缩版,偏甜🙊饮到后尾有少少唔够解渴🤪

- Iced coconut shake (铜锣湾)
上面有真椰子肉,沙冰就好浓烈嘅椰子味,超解渴☺️

环境:两间都有feel,位置都好方便
店员:两间店员都好nice,铜锣湾个次好多人等,都好好礼貌,佩服👍🏻
簿切三文鱼配泰式辣汁
鲜虾带子墨汁意粉