2023-07-15 381 浏览
#搞串个pantry我哋发现有啲异国菜🌏,久唔久都会好想食🫣,而#泰国菜 🇹🇭就系其中一样。今次就带大家去食一间泰国菜餐厅。我谂大家都好清楚知道全香港食泰国菜最出名系边😉,但系今次食嘅泰国餐厅系好多地方都有分店,好方便😋!!一入到餐厅,已经被泰籍侍应姐姐👩🏻‍🦰感染上一股泰国feel。今次我哋就叫咗海南鸡饭($58)🐣、火车头金边粉转冬阴公汤底($71)🍜、泰式凤爪($25)。单论价钱💰,都算平过外面某啲泰国餐厅😊。海南鸡饭嘅鸡🍗非常多,至少有8旧,有鸡腿位同埋鸡胸位,食落口亦明显食得出嫩啲都无咁嫩😛,同时都唔会有鸡嘅血腥味。另外,饭就煮得麻麻🙍🏻‍♂️,有啲偏腍。整体配合酸辣汁,都唔错。而火车头金边粉,冬阴公汤底🥣系偏向酸、重椰香味,辣度🌶️偏低,好适合唔食得辣但又想试冬阴公嘅朋友🤩!!碗粉入面嘅料都非常多,有牛腩、牛丸🐮、猪肉丸🐽、鱼蛋、猪肉、鸡肉,斋食啲料都饱咗。感觉成碗粉系完全靠个汤变成有泰国风味,啲配料单食嘅话,都似港式粉面店😂。泰式凤爪就唔会太辣,唔会太酸。因为餐厅都多分店✌🏻,大家如果经过又谂唔到食边间泰国菜,都不妨去试吓😎!
#搞串个pantry

2023-03-10