2022-07-15
居酒屋和民(15/7) 星期五 晚上7点左右特式:讲到居酒屋,和民系香港应该都无人唔识,都有一定程度既历史,价钱又大众化路线,但装修就好似好高级咁,比人有一种食好「西」既感觉。食物:今日嚟主要系想食寿喜烧㖞,总共叫左4样野食。和民沙律 - 佢餐牌上总共有三种沙律可以拣,我试过都系佢只和民沙律最好食,个蛋黄酱好香,仲要只系卖39蚊。赤虾寿司 - 两件大大只既赤虾寿司都只系卖19蚊,质素比起寿司郎/板长/元气个d连锁店更好,系超值之选。原只南蛮炸鸡腿 - 我嚟亲和民都必定会点嘅食物之一,只系79蚊,鸡腿炸得好香,但入边嘅肉质仲系好鲜嫩多汁,仲紧要系佢个南蛮酱,真系精粹所在。寿喜烧锅 - 今日就系突然想食寿喜烧锅,所以先嚟和民,一野就叫个大既for 3~4人既锅,都只系139,好多牛肉,虽然牛肉肉质只系一般,但佢有其他几好食嘅配菜,同埋送埋两只日本蛋,都加返d分。饮品 - 佢饮品系有日本汽水同啤酒可以拣,可自行因应自己嘅喜好去叫。环境:餐厅环境好好,空间好大,枱与枱之间都好阔落,每张枱位置都好大,坐得好舒服,三五知己倾偈食饭一流。服务:服务只系正常,因为用QR code落单,茶水/餐具又已经
(15/7) 星期五 晚上7点左右
食物:今日嚟主要系想食寿喜烧㖞,总共叫左4样野食。
服务:服务只系正常,因为用QR code落单,茶水/餐具又已经系晒枱面,所以根本除咗送餐,系完全冇人理你,最失策系佢送寿司嚟竟然冇比寿司豉油。
价钱:人均大约150。
总结:呢个价钱计返食材同质素,讲真真系冇嘢好挑剔,食物种类虽然唔多,但样样都唔贵,可以叫我好多唔同嘅种类食物。