2022-03-16
大家都知我好钟意食芝士蛋糕,之前介绍过好多间都系网店,今次介绍嘅系一间连锁店,因为佢呢排新推出咗芝士蛋糕。Twinkle Baker Décor系一间出产世界各地嘅烘焙糖饰生产商,喺2011年开业,由2016年开始更加踏入蛋糕零售行业。店舖一开始将独创茶餐厅口味Cupcake融入西式甜品,好似奶酱多、菠萝油味cupcakes,变成人气蛋糕店。之后一直努力破格,创出创意玩味、风格多变既原个蛋糕同件装蛋糕,好似寿桃、小笼包、富士山等造型既蛋糕。店舖依家系香港有17间分店,分别系铜锣湾、尖沙咀同旺角等闹市,而且仲有网上商店,非常方便。-1️⃣ 芝你辛苦了.巴斯克奶黄夹心焦香芝士蛋糕 💰220(👅: 8/10)呢个系呢排先推出嘅新蛋糕,系一个巴斯克奶黄夹心焦香芝士蛋糕,而且有抗疫优惠,香港医护同救护员可以有8折优惠,而大众就有88 折优惠,折后就系$220。因为想个蛋糕有流心既效果,所以食之前放咗喺室温大概半个钟。可以见到蛋糕嘅外层系焦糖化表层,切开入边可以见到非常流心嘅奶黄吉士酱,芝士蛋糕咬落去都算软滑,佢唔系好湿个种,系比较干身,但佢中间有流心嘅地方就比较湿润,食落去芝士味道都算浓郁,而流心食
1️⃣ 芝你辛苦了.巴斯克奶黄夹心焦香芝士蛋糕 💰220(👅: 8/10) 呢个系呢排先推出嘅新蛋糕,系一个巴斯克奶黄夹心焦香芝士蛋糕,而且有抗疫优惠,香港医护同救护员可以有8折优惠,而大众就有88 折优惠,折后就系$220。 因为想个蛋糕有流心既效果,所以食之前放咗喺室温大概半个钟。可以见到蛋糕嘅外层系焦糖化表层,切开入边可以见到非常流心嘅奶黄吉士酱,芝士蛋糕咬落去都算软滑,佢唔系好湿个种,系比较干身,但佢中间有流心嘅地方就比较湿润,食落去芝士味道都算浓郁,而流心食落奶黄味都算突出,整体我觉得芝士味会比较突出。最后就系蛋糕下便面嘅曲奇酥底,咬落去都算松脆,有少少牛油味,不过芝士蛋糕好少配曲奇底,我觉得唔加反而会更好,因为净系芝士蛋糕已经足够。
🌟整体我觉得系唔错嘅芝士蛋糕,因为好多分店,而且价钱唔算好贵,大细算适中,随时都可以食到芝士蛋糕。另外店舖主打嘅蛋糕,造形都好精致,打卡一流,如果好即兴想买生日蛋糕,都系唔错嘅选择。
👅味道: 8/10
💰消费: $ 220 (服务费: NA)