2023-02-07
TOSS 苏妈.苏妈 📍沙田沙田正街18号新城市广场1期1楼107号舖📍全港各区都有分店━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━苏妈苏妈一直都想try 见到沙田开𠮶阵真系好期待 不过之后有见到食评话沙田店贵啲同埋冇咁好食 不过都系想亲身试一次 所以最后同friend嚟试试🙈我地平日下午茶时间到 会有下午茶餐 分量唔细而且抵食好多🙌🏻下午茶餐餐点分为A区同B区 可以拣一 价钱包咖啡/拉茶 亦可A+B咁配搭 A区系小食类 价钱由$46-56不等 B区系粉面类 价钱由$66-75不等 而A+B会系$95/110 性价比都算高🤔━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 槟城亚参叻沙 ▶︎ 叻沙有青瓜 洋葱 菠萝 生菜 可以拣面底 另外配有虾膏▶︎ 汤底少酸 辣度比想象中高 比板面辣几倍𠮶种 😗 整体调味尚可▶︎ 整体配料虽多但全部都系蔬菜类 所有觉得有少少唔抵食🤔▶︎ 我拣咗掺掺 系油面加米粉 但个人觉得煮得过龙所以口感太淋🤏🏻好味指数:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 特制辣椒板面 ▶︎ 配料丰富 有温泉蛋 肉燥 炸蒜 小鱼干 干
📍沙田沙田正街18号新城市广场1期1楼107号舖
📍全港各区都有分店
🍜 槟城亚参叻沙
▶︎ 整体配料虽多但全部都系蔬菜类 所有觉得有少少唔抵食🤔
好味指数:●●●◐◯
🍝 特制辣椒板面
▶︎ 配料丰富 有温泉蛋 肉燥 炸蒜 小鱼干 干虾等 另外就系酱油色嘅板面
▶︎ 捞匀之后质地有少少粘稠 各种碎碎都会痴系面上 不过最后食晒面都系会剩一堆料🙊 而面质都算有嚼口𠮶种👍🏻
▶︎ 睇落可能好辣or好重口味 但食落竟然些许偏淡 辣味都唔明显 油腻感就适中👌🏻
好味指数:●●●◐◯
🍞 椰香咖央多士
▶︎ 烘过嘅多士夹住咖央酱同牛油 然后分成四块 上台𠮶阵热辣辣🔥
▶︎ 咖央酱甜度中等偏高 有淡淡椰香 而牛油又有油香同少少咸香 两者几balance👍🏻
▶︎ 多士够脆身 唯一系觉得烘嘅时间有少少过长以至面包略微干身
好味指数:●●●●◐
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 11月中 (下昼)
快乐指数😋: ⑥⑧/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌖🌑