2017-03-11
朋友介绍嚟先知,原来新开的,喺漆咸道转入赫德道,条街虽然黑,都易揾。喜爱西班牙菜的原因,系佢地兴食好多tapas,小食般的前菜令我可能试好多菜色,唔似美色或英色,各自为政,只可食一款主菜, 而且可以同朋友分享倾谈,系唔错既gathering选择。呢个烤蕃茄面包伴香蒜橄榄油,$45,2片多士,伴一个切开一半的原个蕃茄同几粒蒜头,初时一头雾水,店员介绍先知原来用蕃茄好似洗衫板原理咁擦d肉同汁于面包上,再用蒜头粒再磨d蓉喺面,最后加橄榄油食。蕃茄原来系喺西班牙嚟既,话喺个地区既蕃茄特别多汁鲜甜,所以有呢个涂面包食法。店出面真系放满好多西班牙嚟既蔬菜,对食材好讲究。呢款蕃茄就系涂面包那种。西班牙风干火腿,都指明用伊比利亚地区的黑毛猪,48个月,手切,所以口感好好,而且肉味浓,没有渣,又唔太咸。另一tapas, 白豆银雪鱼配西班牙蛳蚶,几特别,好霖既白豆,银雪鱼新鲜结实。西班牙蛋饼,传统的系薯仔,蛋,洋葱,但我觉得呢个好多料,好丰富,虽然数唔晒,但食得出有鱼肉,好食,唔油腻。重点推介呢个黑毛猪拼盘,一次过试到3款不同部位既黑毛猪,店员仲介绍系橡木既炭烧出嚟,好香,真系3个不同口感,出面好少有呢个
呢个烤蕃茄面包伴香蒜橄榄油,$45,2片多士,伴一个切开一半的原个蕃茄同几粒蒜头,初时一头雾水,店员介绍先知原来用蕃茄好似洗衫板原理咁擦d肉同汁于面包上,再用蒜头粒再磨d蓉喺面,最后加橄榄油食。蕃茄原来系喺西班牙嚟既,话喺个地区既蕃茄特别多汁鲜甜,所以有呢个涂面包食法。 店出面真系放满好多西班牙嚟既蔬菜,对食材好讲究。呢款蕃茄就系涂面包那种。 西班牙风干火腿,都指明用伊比利亚地区的黑毛猪,48个月,手切,所以口感好好,而且肉味浓,没有渣,又唔太咸。 另一tapas, 白豆银雪鱼配西班牙蛳蚶,几特别,好霖既白豆,银雪鱼新鲜结实。 西班牙蛋饼,传统的系薯仔,蛋,洋葱,但我觉得呢个好多料,好丰富,虽然数唔晒,但食得出有鱼肉,好食,唔油腻。 重点推介呢个黑毛猪拼盘,一次过试到3款不同部位既黑毛猪,店员仲介绍系橡木既炭烧出嚟,好香,真系3个不同口感,出面好少有呢个质素既黑毛猪,松化度似食牛。 prime rib eye 21days, 都系烧我好香,肉味浓,而且刚刚好,完全无渣,霖滑。 最后一个重点主菜,龙虾西班牙饭,好汤既饭,因同龙虾一齐煮,饭粒完全吸收晒虾汤,配少少甜椒粒,好好食,而且唔似出面龙虾汤咁creamy咁腻,呢个唔creamy, 只有虾味,个人好喜爱。原只龙虾咁上,而且食得出既新鲜。 呢度既drinks menu好丰富,sangria同mocktail都好多款,呢个系passion fruit sangria mocktail, 酸酸甜甜,好醒胃。 整体感觉好好,无论食材,菜色,服务都好满意,系gathering既好地方! 仲可下次试多几个tapas!