2022-05-15
星期日有野要做出左去荔枝角,hubby 提议不如夜晚行去呢间bookmark 咗好耐既 鲣乌冬 试下啦!到店大概未够6点,加上细雨绵绵,唔洗等位直接安排入座。原来隔离铺位都系属于 鲣乌冬 既,不过系吧枱位,我地就坐返普通位。店员妹妹好有礼貌,介绍左今日有几款乌冬已经卖晒,hubby 想食冻既所以拣左『夏一乌冬』。因为系凉拌既关系!?乌冬非常有咬口,好烟靭,拌开左既玉子加埋芝麻既香,青瓜既爽脆,hunby 一路食一路赞,对于佢嚟讲赞到咁就真系好好味喇!跟餐一齐叫既仲有鸡脾同冷豆腐。根据hubby 形容,鸡脾好juicy,个汁咸咸地又带点辣,好配个乌冬。基本上我地见到每枱都总有一位顾客有点呢只鸡脾,可见真系做得出色👍🏼 冷豆腐就一般喇...因为...佢大大个豆腐品牌logo对住我😅而我呢,因为我初一十五系食素既,所以今日拣既系『素豆乳乌冬』配炸天妇罗+炸蛋。先讲素豆乳汤底,初初饮我觉得好淡,以为加埋乌冬咪仲更加冇味?点知又唔系㖞!食落去其实系好够味道既,而我既乌冬比起hubby 既就软身啲,应该因为放左汤而我又等左一阵先食,对我黎讲呢个软硬度都ok!天妇罗上枱时热辣辣,好香好正🤤一份有5件
天妇罗上枱时热辣辣,好香好正🤤一份有5件包括大虾、鲜冬菇、茄子各一,鱼两条。我睇见真系流晒口水,不过我好乖净系食左蔬菜既部份。hubby 就话只炸虾略嫌炸粉多左少少🤏🏼而只天妇罗炸蛋真系😋😋一咬开流晒心架!加埋豆乳乌冬一齐食,正正子🍲
如果下次再有机会去附近一定会再食!!
夏一乌冬
素豆乳汤乌冬