2024-02-21 22 浏览
转眼就踏入咗婚姻呢条_ _路3年🤣就算开始睇对方唔顺眼都好,周年还是要过,佢荷包还是要出血😌自从上次试过同栋另一间omakase,发觉天后原来都有好多几吸引既餐厅,今次拣呢一间餐厅完全系俾佢个景吸引咗先🤩系顶楼位置仲有个小天台可以俯瞰晒成个维港,呢个景都值啦!!!企到差啲唔记得咗要入座食饭🤣今次就拣咗个铁板烧set,价格好相宜料理台后方系一幅日本富士山嘅油画,非常eye catching!!!事不宜迟第一道前菜系白松露𩽾𩾌鱼肝多士,𩽾𩾌鱼肝酱味道好浓郁,配上脆口既多士呢个配搭简直perfect🤩旁边嘅日本蕃茄配淡雪盐,少少咸味令到蕃茄更加甘甜大大只既岩手县既赤崎生蚝,配上柚子酸汁啫喱;真鲷配淡雪盐刺身同吞拿鱼赤身。呢两款海鲜无论系配搭定新鲜度上都一流,非常开胃呢道菜系我全晚既最高评价🖐🏻新鲜嘅吞拿鱼蓉加埋炙烧过嘅左口鱼,配上滋脆既鳕鱼片,两款鱼既鱼味唔冲突,丰富既鱼油令到口感好丰腴,绝对值得为呢到菜返嚟煎刺身级元贝配紫菜木鱼汤,加埋三文鱼子,味道非常鲜甜,每种食材原本既鲜甜作为天然既调味,调和的好好沙巴虎虾煎香后加上由虾蟹膏煮成嘅酱汁,浓郁既鲜虾膏加上肉质爽口弹牙既虎虾,伴碟既龙珠果仲

沙巴虎虾煎香后加上由虾蟹膏煮成嘅酱汁,浓郁既鲜虾膏加上肉质爽口弹牙既虎虾,伴碟既龙珠果仲可以解腻,配搭唔错👍🏻

鹅肝多士一般都系配黑醋汁,今次系配鲜蓝莓酱汁,除咗酸甜味之外,额外仲多咗浸果香味,中和返鹅肝既腻
鹅肝煎到外脆内软,外层系好薄既脆,鹅肝咬开后入口即溶,谂起都肚饿🥹

美国安格斯牛柳有薄切同牛柳粒两款,个人比较喜欢薄切,因为里面包住蒜片,口感同味道上比较丰富,牛柳粒就比较浓牛味

作为一个专业嘅饭桶,我要宣布呢个系我食过最好食既炒饭!!
粒粒分明系基本,蟹肉加上白松露油同新鲜黑松露炒,饭香加上油香同黑松露既独特香味,简直就系色香味俱全既炒饭

炒杂菜都好有诚意🥹我谂好多人都试过坊间好多铁板烧嘅餐厅,去到最尾嘅炒杂菜都只系普通嘅炒杂菜🫠
呢度嘅炒杂菜首先非常之整齐(强迫症既处女座表示100分!🤣
重中之重系旁边嘅酱,系蒜头芝麻同日式酱油煮成,口感同味道上都好似XO酱,不过就唔辣,好惹味!

吸物系鱼汤,奶白色既鱼汤配上油扬,入口顺滑舒爽,刚好可以帮唔饮鱼汤嘅老公饮埋😌nice

抹茶布甸加上黄豆粉黑糖蕨饼,到最后一道甜品都唔马虎,极之圆满呀😻😻