11月5日, 我地嘅122周月纪念一整日喺大澳食食食, 终于嚟到最后一站食甜品! 大澳唔似得长洲、南丫岛咁有各式各样糖水甜品店, 不过一踏进车站豆腐花, 就感觉到佢种浓浓家庭式风味.::: 豆腐花(冻) ::: $8豆花系连碗雪喺雪柜嘅, 所以绝对够晒冻. 同南丫岛嘅呀婆豆腐花比一定唔够滑、豆味亦唔够浓, 只能够讲系好家庭式水准普通嘅豆花…::: 豆腐花拼芝麻糊(冻) ::: $10呀姐一声太极, 哈哈真系好贴切, 不过嚟到个样又冇太极feel… 将芝麻糊加上豆花度, 芝麻比豆花浓, 直情将豆味盖住… 不过真系要赞芝麻糊好香, 够甜又够质地, 唔错~ 豆花真系几麻麻, 唔够滑豆味都唔够浓.一入舖就见到墙上贴满d小朋友相同埋小朋友画~ 亲切程度就好似入咗人地屋企咁… 座位之间空间不多, 店入面又keep住人来人往, 所以成日要缩缩下咁让人行过. 如此环境加普通食品, 唯有快食快闪~

::: 豆腐花(冻) ::: $8
豆腐花