2012-08-28 98 浏览
多啦A梦的吸引力,唔驶多讲,只要去下海港城就知道。上星期六,与朋友C谂住聚一聚,见到商场既人潮,即刻同声讲:「快d食完饭离开人山人海的海港城,转个静d既场!」好快拣左去Suzuki Café,因为星期六加上又系食晏时候,所以人都唔少,好彩岩岩有张双人台,唔驶等位。餐厅环境都几开扬,有太阳晒到入黎,又望到海景,只可惜人太多,坐唔到出去。入到去先发现星期六无Set Lunch,只得大menu,一个饭/意都成70几80蚊,觉得有d唔抵,叫埋饮品成百成蚊,所以无叫饮品。我实在太肚饿, 叫左筑前鸡肉锅饭,可惜落单后等左成20分钟,食物先到,由好肚饿等到唔系好饿。个饭都系咁,除左鸡肉,重有几条荷兰豆、莲耦、红萝卜,个汁好似有面豉,都几开胃,个饭既份量都几大,食左一半就已经饱饱地,勉强只能食到8成。朋友C叫左咖喱鸡肉锅饭,普通的日式咖喱,夏天食甘甜的咖喱都几适合,鸡肉都几新鲜,只奇怪的是咖喱上面有提子干、菠萝同车厘子干,又咸又甜,唔知会唔会生飞兹呢?埋单个时,都等左成分钟,成餐人饭就咁食左一个钟头,之后速逃海港城去饮野。

筑前鸡肉锅饭
咖喱鸡肉锅饭