2009-05-25
太古城嘅食肆都比我地扫得七七八八,上网搜索吓太古坊会唔会有地方可去,结果揾到原来附近都有Grappa's, PP𠮶间嘅姐妹店,叫Grappa's Millennio。只系星期六夜晚七点几,隔离左右虽然有摆枱櫈出路中,但系都系得几枱客,呢间亦唔例外,佢地嘅落地玻璃,一望入去都系得几枱客。如果以Grappa's嚟讲,呢间嘅装潢系最靓,入到去,即刻有位叔叔侍应嚟带位,比咗一张四人卡位我两,空间非常宽阔,近墙另有大量空间比你摆嘢,而且喺枱面唔系舖上一张枱布,而系喺长方型枱嘅中间 (短距离嘅中间位) 放上一块幼身枱布,其实作用真的不大,只系装饰而已。入正题,饮品方面,某啲酒类,好似红、白酒喺八点前系有happy hours,一杯白酒正价要$50, 八点前只需$26,几抵饮。1. Chardonnay, Terre di Chieti I.G.T. Caldora - 例牌非常fruity。2. Cappuccino - 我只系叫个Regular$32,如果加多$6仲有Large Size,再叫埋嘢食嘅话, 呢杯咖啡仲可以免费添饮 ; 不过话说回来,抵又点,食物最紧要系咩,咪系质素,佢嘅cream
2. Cappuccino - 我只系叫个Regular$32,如果加多$6仲有Large Size,再叫埋嘢食嘅话, 呢杯咖啡仲可以免费添饮 ; 不过话说回来,抵又点,食物最紧要系咩,咪系质素,佢嘅cream打得唔够靓,搅几搅就唔见哂,味道亦都唔够浓,唔够意大利嘅香浓feel。
3. Assorted Bread - 真系细得可怜,不过够软身,一旧white,一旧brown,橄榄油同黑醋就唔够香。
4. BRUSCHETTA Toasted country bread with vine ripened tomatoes, garlic, basil, and olive oil - 面包非常香脆,蕃茄多水鲜甜,加埋香草,甘香嘅橄榄油,味道就好好,但系美中不足系蕃茄切得太大粒,食起上嚟比较狼狈,如果切细粒啲应该口感会更好。
5. INSALATA di SPINACI Fresh spinach, crispy pancetta bacon, mushrooms, grated egg and pine nuts with Grappa's warm herb dressing - 餐牌中见有某些salad会有half-porton供应,虽然我地呢个冇 ; 菠菜叶新鲜软身,同平时食开沙律爽脆嘅感觉好唔同,加埋细细香脆嘅烟肉碎,白菌,不过碎蛋就真系过碎,食完都唔觉佢存在,而且呢个所谓warm herb dressing,我就应觉唔到味道,可能系比较淡嘅关系,不过呢过沙律好处在你唔会发现有草青味,呢点值得一赞。
6. PIZZA MILLENNIO New age fusion of Pepperoni, green olives, potato slices and capers. An explosive treat - 真系有名你睇,用招牌名,menu入面仲要有粒星,果然系有返咁上下 ; 芝士味极浓,又软又香,蕃茄酱唔太多,虽然冇咁意大利feel,但系我就比较喜欢这样嘅调较,配料真系唔需要多,简简单单有Pepperoni、芝士、蕃茄酱,最特别系佢加有我平时唔食嘅橄榄,但系今次佢用嘅呢只咸咸地又同其他配料几夹,仲要Pizza好少见嘅薯仔片,有粉有软身 ; 总括嚟讲,简单就是美。
Comments: 不过今晚食得太饱了,如果唔系,一定配埋佢地嘅signature dessert - Tiramisu,佢地仲喺个menu入面写埋呢道甜品嘅解释,真系几得意架,下次有机会重游旧地真系要试试先。