2021-12-13 800 浏览
好味指数😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗爸爸妈妈生日,家姐拣咗呢间响将军澳嘅窝夫餐厅食周末 brunch!呢一区起咗好多新楼,有好多新餐厅,我自己就好少嚟呢一区,今日嚟到发现呢度同启德有D似,其实冇家姐约咗响港铁站一齐行去的话,应该会揾劲耐都揾唔到间餐厅响边😅Brunch set 有两种选择,$198 有一个主菜 + 前菜 / 甜品 + 餐茶,或者$238 前菜 + 主菜 + 甜品 + 餐茶,我哋拣咗$198,叫咗两个前菜同两款甜品!前菜选择比较少,得两款沙律,主菜有9款,甜品有3款!🍴烤虎虾配红酒苹果及柚子藜麦因为另外一款系Caesar Salad,我哋就叫咗两个虎虾,嚟到见到好精致,有两只虎虾,虾烧得好香,肉质爽口,红酒苹果酸酸甜甜,口感似梨多过似苹果,柚子汁嘅沙律好清新开胃,好味~🍴”蟹”逅窝夫水牛、车打、帕尔马芝士焗蟹肉加小龙虾,下面配香草窝夫,芝士味好香,都见到有丝丝海鲜肉,虽然蟹肉同小龙虾肉已经融合咗,分唔到系蟹肉定系小龙虾,但食到有鲜甜味,蟹肉味系比较出嘅,同香草窝夫好夹,呢款系好味嘅~🍴炸鸡窝夫咸窝夫上面有两大件炸鸡,炸鸡个皮好香脆,炸皮上面有香料而皮都唔太厚,鸡
好味指数😋😋😋
回头指数 ⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗

🍴烤虎虾配红酒苹果及柚子藜麦

烤虎虾配红酒苹果及柚子藜麦

🍴”蟹”逅窝夫

”蟹”逅窝夫

🍴炸鸡窝夫
咸窝夫上面有两大件炸鸡炸鸡个皮好香脆,炸皮上面有香料而皮都唔太厚,鸡肉入味又juicy,配他他酱、蜂蜜芥末酱、蓝芝士酱,我觉得头两款酱都几好味,呢个菜感觉有少少炸鸡炸鸡食,窝夫有窝夫食嘅状况,似 sides 唔似夹埋食咁,炸鸡同窝夫分别地都好食嘅!但系呢… 蓝芝士酱个样就唔太讨好,唔觉creamy,酱汁睇落有少少分离(似我睇煮食比赛节目中煮失败咗嘅酱汁状态),anyways,我唔知佢个酱汁原意系咁,定系点啦,总之见到起粒嘅蓝芝士捞唔埋嘅酱汁样啦!
炸鸡窝夫

🍴牛皇窝夫汉堡
呢个卖相好得意,因为将汉堡嘅包变成咗窝夫,中间有洋葱、菇、番茄、酸瓜、生菜、芝士(我不断思考其实有冇,我都唔肯定,因为唔似一般嘅汉堡有大大块溶咗嘅芝士🙈),汉堡扒有D失望,冇咩肉味之余亦都冇咩调味,亦都有D嚡口,唔太juicy!都几失望嘅😞
牛皇窝夫汉堡

🍴纽西兰肉眼扒
呢个我觉得有D 神奇,店员冇问几成熟,嚟到切开似Medium Well,不过肉眼扒冇咩肉味,亦都有D 韧同嚡口,呢个唔好食😔
纽西兰肉眼扒

到咗甜品时间,我哋拣咗两款窝夫,可以拣 Cappuccino 或者 berries 雪糕,店员先换咗share plate 同餐具!因为爸爸妈妈生日,特地请餐厅帮我哋写字,亦都有蜡烛插咗响雪糕上面!

🍴香蕉窝夫
呢款我哋拣咗 cappuccino 雪糕,窝夫好香脆松化,香蕉面有一层薄薄焦糖,cappuccino 雪糕好滑好香,咖啡同奶味比例啱啱好,成个combination 好夹好好味!
香蕉窝夫

🍴肉桂苹果窝夫
呢款我哋拣咗 berries 雪糕,上面有一小片士多啤梨,肉桂苹果细细粒,夹埋窝夫唔错!Berries 雪糕少少酸甜,berries 味好突出,反而就咁食或者同窝夫食就好好味好夹,同肉桂苹果就冇咁夹,两者会互相争味咁!
肉桂苹果窝夫

🍴Americano
选豆一般,唔太好饮!

整体上呢度嘅窝夫甜品系好好味,两款窝夫主菜都唔错,牛类食品有D失望,服务都有少少参差,中东外藉店员好nice 好有礼貌亦都好热情,有D 店员就有少少发呆唔太熟悉D嘢咁,但都好有礼貌,需要多少少 training,时间越晏越多人嘅时候,有少少应接不暇咁!窗边嘅设计都几舒服,系打卡位,今日可能太晒嘅关系,窗口都落咗窗帘冇咁可以 feel 到户外气氛,不过如果两个人坐,有两碟 main course 张台会有D细,可能比较啱饮嘢或者食下甜品咁;另外餐厅都有少量户外位,我都见到有食客有带埋宠物嚟食嘢!整体上坐得好舒服,食咗一个开心嘅 brunch!
午餐
庆祝纪念