2018-04-10
之前同旧同事们去过跑马地食过旧𠮶间骏景轩,因为骏景轩拎到几年米芝莲星星,同埋好多明星都会去食,有时都会见到佢地去食嘢。 听闻骏景轩搬左, 仲要好近公司,一于去试吓! 九层塔川辣明虾球 $328 员工端上这𩠌嘅时候,有一阵九层塔香味飘过,见到粒粒虾球都大粒,外貌有啲似咕噜肉,但实情佢地肉质好爽口之余仲好咬口,有啖啖肉嘅感觉,炸虾嘅粉浆都算薄,同啲汁好夹。酸酸甜甜几醒胃。 川味口水鸡 $158 朋友系口水鸡Super Fans,无论大大小小餐厅吧酒店啊,总之佢见到menu 上有依三个字都会叫。 佢依度嘅细心位系将鸡同酱料分开,钟意几辣几重口味都可以自己调教。鸡嘅份量多,同埋佢拼到好靓,增加食欲。 佢嘅酱料好香,但我就觉得唔够辣,唔好俾佢嘅红色吓亲! 酱中的粒粒有啲脆口,食𠮶时有啲过瘾! 酸菜桂鱼片 $308 川菜之中,我最喜欢食酸菜鱼,依度在鱼窝中嘅酸菜何其多, 而且酸菜都煮得得很“林”,很出味,令成个鱼汤都很有香香的酸菜,少少辣,有啲刺激,鱼片又新鲜而且入味,钟意佢无骨同唔鞋,里面有好多鱼,份量大, 食极都食唔完咁,如果有埋薯粉就更好了! 正宗四川担担面 $48 出面嘅担
正宗四川担担面 $48 出面嘅担担面通常好重花生味嘅~我好唔钟意,又杰似糊咁。 骏景轩的就Light一点, 唔重胡麻味,食𠮶时就飘出一阵阵四川粉独有嘅味道,少许辣,面有啲烟韧,有咬口,同个汤底都好夹,令我对担担面这三个字有改观呢!
眼见好多人打边炉,听讲都几出名嫁!望旁边食客枱上嘅 火㶽食材都很新鲜般,下次可以试下! 其实上一次去旧店已经觉得几好嫁喇,今次嚟个感觉又唔同左,因为无论系装修定系碗碟都高级左,靓左,服务又体贴,加了不少分数呢!
*声明, 这食评并非广告, 因为付出左钱食到好嘢, 认真开心, 所以如实报导! 厨师认真煮, 我地认真食