2023-01-27 2148 浏览
又前文提要吓啦,因为入咗东涌近凤凰山山脚下村落中嘅民宿住番晚,唔包食,所以,早晚两餐都要自己搞掂。今朝早,屋主就推介我哋去试吓晌「逸东邨」嘅「六十年代 」,所以,就过去试试,跟住,顺道先去走访马湾涌村,探索昔日东涌嘅小渔村,然后再睇睇东涌炮台。 睇个名,就会估计店家喺玩怀旧,不过,入到去,整体装修又无话大玩怀旧元素,至少墙身、地砖无搞咩花巧嘢;反而喺晌入门口位置,摆咗少少怀旧物品,如热水壶、电视机、拨轮式电话,后生一代肯定未见过啦。 有别大多数茶记,餐具放晌暗格,反而放晒晌枱面,但有胶盒冚住,感觉卫生啲。然而,想要热水洗洗餐具,就要自己出去拎,基本上,真喺零服务。早餐选择两页餐牌睇晒,都喺茶记款式啦,定价$26-$48,食得简单啲又得,丰富啲亦得。反而饮品有多几款冬日选择,都喺啲健康正气啲嘅饮品,定价$26,但就有跟餐半价嘅优惠。依家好多餐厅都用二维码落单,就算茶记都唔例外,不过,搞唔掂嘅一样可以揾店员帮手,始终老一辈未必个个都识。早餐G $38 老婆乜都讲健康,又特别钟意蕃茄汤,所以,醒神系列中G餐嘅鲜茄杂菜浓汤扭扭粉就最啱佢喇,两款配料仲要拣埋杂菌同素鲍片,够晒健康,另外,转咗米粉
。
早餐G $38

老婆乜都讲健康,又特别钟意蕃茄汤,所以,醒神系列中G餐嘅鲜茄杂菜浓汤扭扭粉就最啱佢喇,两款配料仲要拣埋杂菌同素鲍片,够晒健康,另外,转咗米粉,一大碗,够晒份量,肯定佢饱到上心口呀!所谓鲜茄杂菜汤,即喺蕃茄薯仔红萝卜汤,都几酸香鲜活,饮落醒神,但就唔属于超浓郁𠮶类;唯一挑剔,老婆话喺啲米粉煮得未够透,仲差少少火喉。
早餐G
早餐B $42

小弟就拣咗醒神系列中嘅B餐,因为喺沙嗲牛肉嘅忠粉,基本上就配卫星餐包,当然+$3转丹麦多士啦,再选火腿煎蛋,仲有其他转配选择,例如转转西煎双蛋、赐仔煎蛋,又或加钱转菠萝包、转蕃茄汤、转出前一丁,都几多变化。
早餐B
先分享碟火腿煎蛋、丹麦多士,外观几靓仔,蛋黄仲喺半生熟,多士烘得金黄,拼埋一齐食,蛋汁甘腴,多士唔止脆口,仲极有牛油香气,比起一般方包做嘅多士喺唔同啲
。
早餐B
一向嚟讲,茶记嘅沙嗲牛唔衰得去边,虽然嘅牛肉唔算好多,但做得有水准,个沙嗲亦推得好香浓惹味,牛肉软腍松化;汤底喺清汤,捞匀啲沙嗲就变沙嗲汤,香味好多
,面条就无转喇,唔喺公仔面,就大光面啦,煮得亦叫做爽身,无话过腍都收货。
热奶茶、热柠水

呢个喺我同老婆落茶记嗌餐饮嘅惯性组合,佢唔喺嗌热柠水,就喺热好立克,啲柠檬落得足,又够清香。而小弟去茶记,奶茶近乎喺必然之选,亦喺最稳胆嘅选择。杯奶茶称唔上好滑,但茶底算喺芳香,幽香醇厚,口感不俗。
热奶茶、热柠水
几十蚊食个早餐,唔使准备、唔使煮,食完走得,出发,继续我哋嘅小旅行。题外话,茶记招呼就无乜架啦,不过,晌门口安排入座就几乱,揿咗飞,但无人叫号码,却有唔少街坊客就唔揿飞,直入坐低
$40 (早餐)