2019-11-24 61 浏览
听朋友介绍话将军澳开左间新既拉面店,身为拉面控既我地当然唔可以放过啦!正所谓踏破铁鞋咩咩雪,系地铁站大概行左7-8分钟终于到达今日既目的地,金田家!同一般拉面店既感觉有少少唔同,呢间拉面店既灯光好充足空间感亦都好足够可以舒舒服服咁坐低等野食坐低无耐侍应姐姐就俾左个Menu我地,主要都系拣汤底同toppings,用支笔系上面直接mark低自己想要既野食,方便又环保近排喉咙唔太舒服所以叫唔到d特色饮品 不过轻呷一口茶清清喉咙,反而可以更加品尝食物既真味叫左个wasabi蛋黄酱饺子黎开胃,果然有效!香香既蛋黄酱加上少少刺激既wasabi令到成件事无咁热气,真系食完一粒又一粒拉面方面,最后拣左黑豚拉面同埋柚子辛口拉面,算系又试下d大路既又试下d新口味咁啦柚子味既拉面真系第一次食,酸酸甜甜既汤底加上少少辛辣既酱料产生意想不到既chemistry 好味道 追加左客豚肉,有惊喜!肥瘦均匀加上煎得香,送面一流黑豚拉面,顾名思义梗系要有黑豚啦,不过估唔到既系有咁多同咁大块!d豚肉食落都几有味,不过如果再 juicy d就更perfect池!大合照 大满足(顺带一提) 拉面既份量刚刚好,大食既朋友记得叫替

可以舒舒服服咁坐低等野食

日本茶

近排喉咙唔太舒服所以叫唔到d特色饮品

不过轻呷一口茶清清喉咙,反而可以更加品尝食物既真味

山葵蛋黄酱饺子

好味道

腩肉叉烧

追加左客豚肉,有惊喜!肥瘦均匀加上煎得香,送面一流

黑豚拉面加溏心蛋腩肉叉烧(多葱)

大合照
 大满足

(顺带一提) 拉面既份量刚刚好,大食既朋友记得叫替肉

(又顺带一提)
每一台都有唔同既调味料俾大家根据自己既口味再mix&match,试过加少少芝麻落去个面度,又系另一种
风味

个辣香菜亦非常出色,不过真系几辣!
2019-11-20
$190.5 (晚餐)
日本茶
山葵蛋黄酱饺子
腩肉叉烧
黑豚拉面加溏心蛋腩肉叉烧(多葱)