2024-11-11
星期日夜晚行完山之后,就顺便上山顶观光,最后拣咗「鼎尚烧鹅汤馆」解决晚餐。咁啱唔使等位可以直入,不过食完后整体感觉有啲失望,味道同价钱唔成正比。呢间餐厅主打烧味同点心,环境系传统简约风格,气氛就普通,坐得有啲迫。可能系为旅客设计,睇落唔算特别出色,但食物选择都算多元化。酱皇烧鹅(下庄)肉质偏肥,油腻感比较重。食落无预期咁香,整体有啲失望。脆皮烧腩仔饭呢个烧腩仔饭有啲惊喜!烧腩仔皮脆肉香,配饭食特别惹味。原本无乜期望,点知反而呢个烧腩仔比烧鹅更满意,值得一试。鲜嫩多汁烧BB鸽烧BB鸽外观系吸引嘅,但实际味道好普通,肉质同调味冇乜特别,算系中规中矩啦,唔会话好难食,但亦唔算惊喜。虾籽烧卖味道上感觉唔太新鲜,缺乏点心应有嘅鲜味。虾籽都唔够香,加上好干身,有啲失望。山竹牛肉山竹牛肉食落亦系一般,牛肉偏硬,冇咩记忆点,食完都唔觉得有印象。叉烧包啲叉烧多咗阵味,唔识形容,不推荐。整体嚟讲呢次体验唔算好满意,点心几款都唔太理想,烧味方面又唔见得特别出色,仲要平均人均百几至二百蚊,真系性价比唔高。喺山顶游客区食饭,本来都预咗会贵啲,但起码质素要达到一定水平。如果真系想食地道美食,就未必会再返嚟呢间。
酱皇烧鹅(下庄)
肉质偏肥,油腻感比较重。食落无预期咁香,整体有啲失望。
脆皮烧腩仔饭
鲜嫩多汁烧BB鸽
虾籽烧卖
山竹牛肉
叉烧包
啲叉烧多咗阵味,唔识形容,不推荐。