2018-05-13
一直对于旧嘅冰室有一个情意结,饮奶茶食西多士亦都成为咗我嘅习惯。海安咖啡,1952年开店直到宜家,已经有60几年历史。 店舖嘅外面仍然系旧貌,入到里面有时光倒流既感觉。由于差唔多收舖,里面嘅人唔多,阿姐一坐埋黎就好亲切问我想食乜嘢,就叫左佢哋嘅招牌「香葱碎牛炒蛋厚多士」加上我最钟意嘅冻奶茶。如果喜欢红豆冰呢度嘅红豆奶茶亦都系招牌。作为地道香港人,呢度嘅食物同饮品毋庸置疑。 厚多士够干身,十分脆口,葱花蛋十分之香口,食完十分满足,现上奶茶,茶浓奶滑坐咗一阵我发现原来好多都系游客,而且好多都系台湾人,我同隔离个台湾女仔倾左一阵计,原来台湾人去旅行好钟意黎香港嘅冰室同食点心。另外一角,刚刚是台湾节目正在取景介绍,可见台湾人都好欣赏港式茶室。中环闹市之中能够保存一间有历史嘅冰室真系好难得,食物夹杂人情味系冰室既可贵。
如果喜欢红豆冰呢度嘅红豆奶茶亦都系招牌。