如果将艺术只系同打卡呃like挂勾,咁样未免对呢个文化同艺术家晤太尊重⚠️ 作为艺术嘅初心者就一定认识梵高。虽然今晚落住毛毛雨,但门口一幅以真Macaron砌成嘅梵高自画像细致得好似博物馆嘅Artpiece一样📝行入餐厅忍唔住俾环境布置吸引目光,置身其中,令自己嘅品味提升不少!今晚食左The Harvest,麦田系其中一幅梵高嘅名著🎨第一次黎呢间餐厅,究竟艺术同食物两者如何沟埋一齐呢😮摆盘都非常讲究,前菜有三文鱼他他配牛油果蜜糖芥末酱。有别于平日整齐嘅三层他他塔,呢道菜就好似将艺术家嘅著作展现系一幅画布上,用色大胆。味道亦都无得叹🤫个酱汁绝对起画龙点睛之效。用上纽西兰三文鱼,令呢幅画作更加完美🎇继而侍应为我地送上一客面包篮配自家制海盐牛油。新鲜焗起嘅面包令人犹如置身系南欧嘅小庄园里面,简单食材依然动人。配上青芦笋汤配带子藜麦汤头以大蒜鸡汤混入青芦笋,味道带有一点复杂,闻说每一位画家都有其独特嘅用色技巧,而大厨亦巧妙地以青芦笋有调岀青绿色,淡淡芦笋味混和浓厚嘅鸡汤,每一口浓厚都带著滋味🤤主菜我地每人点一样,贪心地想每样都试下嘛。相比我嘅烤美国肉眼男朋友个法国鹌鹑配风干猪腩肉就更胜一筹!睇落

摆盘都非常讲究,前菜有三文鱼他他配牛油果蜜糖芥末酱。
三文鱼他他配牛油果蜜糖芥末酱

继而侍应为我地送上一客面包篮配自家制海盐牛油。
面包篮
青芦笋汤配带子藜麦

美国肉眼
男朋友个法国鹌鹑配风干猪腩肉就更胜一筹!睇落以为系普通嘅烧鹌鹑,原来内有干坤,里面酿入烟肉、西芹粒、红萝卜、面包糠等配料,吸收左鹌鹑肉汁味,令所有野都更香浓可口。经过烹煮后鹌鹑肉质依然软滑,佩服厨师嘅创意,呢道菜相信坊间系只此一家🤟🏻
法国鹌鹑配风干猪腩肉

甜品都绝不马虎🥳,利用朱古力碎做岀以鸟巢作主轴嘅布朗尼,配埋香浓云呢拿雪糕,
布朗尼云呢拿雪糕
今次呢个fine dining experience不得不赞男朋友嘅用心,揾到呢间咁特别嘅餐厅!价钱物有所值,环境、服务、食物质素都系水准之上!处于1881呢个位置,其实比我想像中抵食😂

今天晚上味蕾很满足,视觉享受更系笔墨难以形容,令我呢个吃货不只品尝美食嘅本身,更加愿意放下手机感受呢趟艺术之旅✈️
2019-04-12