2024-04-27
終於攞到架新車,攞車之前一早問咗車友推薦有咩秘境必去,佢哋都話早前去完車會活動大家揸架車過嚟飲茶,貪呢度有個露天大停車場泊車夠方便,趁未去過今日就帶埋老婆過黎啦,順便試車Ed村落乜鄉乜鄉係市區已經少見,點知一入到黎最驚喜既係仲有人耕田種西洋菜同其他瓜菜,村入面有兩間茶樓都唔難搵,今日黎依間叫彩龍 乜都係自助自己黎,冇所謂啦,我地又唔係食服務既炸爐入面有鯪魚球 饅頭 雲吞,中意食炸野既我攞左炸饅頭同炸雲吞,即炸既饅頭外脆內鬆軟,點練奶真係絕配,炸雲吞就算唔點野都好食,入面有大大隻蝦仲幾爽甜,老婆驚我熱氣仲攞左羅漢果水,味道都幾濃唔好以為舊茶樓出品就馬虎,依度既蒸排骨份量比出面既多半倍,仲要大細適中 肥同瘦既比例黎得岩岩好,山竹牛肉球同鵪鶉蛋燒賣又係大大粒 用料扎實,唯一既缺點咪係令我地食到太飽試唔到多幾款囉已經食到好飽,老婆仲攞多兩碟糕返黎都整得幾滑又唔太甜,杞子果個入面好多料d杞子又大粒幾甜冇諗過傳統舊式茶樓除左點心之外,都仲有咁多出品,我地連即灼既西洋菜 豆腐花 芒果布甸等等既都未試曬,兩個人黎真係會眼濶肚窄,下次啦 總有機會再黎既
已經食到好飽,老婆仲攞多兩碟糕返黎
都整得幾滑又唔太甜,杞子果個入面好多料d杞子又大粒幾甜