2012-07-02
5月,由’G’字头o既团购公司推出以$83.00换购原价$136.00o既美心嘉兴糭1只同冰糭”人气系列”一盒(三款口味:杨枝甘露,苹果同韩国柚子各2只)一套,我买o左两套.到9-6-2012 (Sat)去拎返屋企先.换o既时侯店员A睇完两张coupons,叫另一个店员B攞一盒”人气系列”出o黎,我冇出声,佢即时话唔系,系两盒.店员B始终都系拎一盒出o黎, 店员A即刻话两盒,拎多一盒出o黎.佢o地帮我入完环保袋后,我就走人返屋企.返到屋企我打开同拆开盒o黎影相,点知发觉冇嘉兴糭,系一只都冇,我即刻揾呢间分店o既电话问,电话响o左几耐吓至有人听.我即将件事讲出,店员即刻话系呀,唔好意思,我o地畀漏你.(呢个应该就系店员A)=.=”佢叫我可以去攞返.我话冇识认,你o地点样畀我攞返?佢叫我留电话.OK.我真系唔明,当时只有我一个客, 店员A已经用o左一分钟时间去睇o个两张coupons,咁都可以漏.好彩我一返到屋企即刻影相啫,唔系可能到下两星期食时至发觉,咁咪冇得攞返? 到14-6-2012(Thur)放工返到屋企,男友因休假都o系o度,我就建议食冰粽,我攞o左韩国柚子冰糭出o黎同佢一人食一
我真系唔明,当时只有我一个客, 店员A已经用o左一分钟时间去睇o个两张coupons,咁都可以漏.好彩我一返到屋企即刻影相啫,唔系可能到下两星期食时至发觉,咁咪冇得攞返? 到14-6-2012(Thur)放工返到屋企,男友因休假都o系o度,我就建议食冰粽,我攞o左韩国柚子冰糭出o黎同佢一人食一只,拆开啲叶睇,透过半透明o既糭睇到啲馅唔多, 影完相食喇,外层好黐,食落透心凉,幸好唔黐口亦唔系好甜,而少之又少o既主角呢,有啲涩,麻麻.
男友话其实个糭咪用木薯粉做,我睇睇美心个盒,冇㖞,佢就写改性淀粉,唔知系咩o野o黎呢?
到15-6-2012(Fri),佢o系公司同佢太子仔食完生日饭后,竟然话唔够饱,要食多少少o野.我屋企冇即食面,净系有乌冬,冇味精点食呢?佢叫我烚糭,啊,系㖞,佢重有美心嘉兴鲜肉粽未食,我就帮佢烚等佢过o黎啦. 佢o黎到,粽都够热喇.拆开影好相, cut开一半再影, 好似冇乜馅咁,我黐食几啖,猪肉有啲o鞋,食到啲肥油,糯米比奇华o既冇咁散,之后见到原来馅系五花腩, 重有蛋黄, 不过蛋黄又系干o既.而成只糭都唔系太咸,不过男友话食完好口渴.
然后我又贪得意,撩男友同我食另一种冰粽,今次佢拣,拣苹果味.OK.今次未拆开都嗅到苹果味, 食落,连外层都已经食到苹果味,又唔太甜,呢个感觉清新啲o岩啲.
最后,到19-6-2012(Tue),同男友食埋最后o个只杨枝甘露冰糭,打开时有心理准备杨枝甘露馅都系唔多.点知打开后睇,咦?!多好多㖞,影好相食喇. 呢个馅虽然多好多,但味道唔丰富,只食到芒果味,男友重话冇厘特别添.
题外话/补充资料:
唔明Openrice发生咩事,呢个食评系我o系19-6-2012提交,但到2-7-2012都未批核刊登,期间冇畀个任何原因我,我亦有send e-mail畀Openrice,但一直冇回覆过.我就唯有再提交.
到底Openrcie搅咩o野?