2023-06-21
听讲尖沙咀有间厨神小厨,两公婆,就嚟探下打个咭啦,原来喺漆咸道头,么地道口 𠮶间龙图阁海鲜饭店。今晚一于走上去食餐饭打个卡啦,啤酒 一般价格尖沙咀都可以喇,装修就好似皇庭气派装饰,坐落都几舒服。望望餐牌都唔错,咁我一于整番,叹返下,我哋叫咗。流沙鱼皮金黄美味入口松脆,鱼皮系一种美味食品,要有番咁上下容量先可以尽情享受,唔系就好易发作,这碟美食,真系似曾相识呀!终于一大碟, 我食咗大半碟。百花马友咸鱼虾胶煎肉饼整个花胶煎肉饼, 百花真系好多,香味更唔小,因为有马友咸鱼在场,如果唔系食得咁咸,又好咸嘅,今日因为咸鱼马友𠮶种味道,就同虾胶打成一片,行法系薄薄一片,啲味道先一片片,不同嘅肉,口感软脆味浓。果真好味。怀旧炒杂菜呢款菜式出面好少再尝试到,炒杂菜仲要有怀旧嘅,一定有番上下获气,再加埋𠮶个份量,仲要加埋要越食越好味,真系唔容易㗎,呢碟炒杂菜,唔系一般师傅炒得出嚟,要起码有番咁上下斤两年岁,先至炒得出嚟,重有个种感觉出来。粉丝牛肉煲呢个粉丝牛肉煲,唔使讲㗎喇,都系一定愈食愈浓郁,因为个煲热啲,汤底一定系畀粉丝索晒,再加埋热力迫埋入去, 味到一定够牛肉味,汤底浓浓香味,呢餐真系有啲 份量。
流沙鱼皮
百花马友咸鱼虾胶煎肉饼
怀旧炒杂菜
粉丝牛肉煲
黄金蒜香鸡 (半只)
讲到呢只黄金蒜香鸡,好彩叫咗半只啫,如果叫一只,我哋两个人都唔知点食晒㗎,仲有其他菜式,加加埋埋我呀真系捧住个肚咁简单 ,梗系超乎我哋嘅容量呀。
豉油王炒面
豉油王炒面个名就简单, 炒得靓都系𠮶句啦,净系睇个样睇个款,我哋都食得咁开心 ,因为真系好似返返去,小时后𠮶种 口味呀!
这餐晚饭非常满意,真系好耐冇食过一啲,小时后嘅风味完全合格。