2021-03-21
自从和老友各散东西,一直都未有机会见面食饭。限聚令放宽后,相约了到一间位于坚离地城,好chill嘅餐厅聚会。餐厅非常大,座位宽敞舒适,一点挤迫感也没有。装潢很梦幻,每个角落都是打卡位,还有一座双人秋千,可以边荡边拍照,感受写意嘅生活。这里的食份量都唔少,所以我地叫咗一个前菜、三个主菜、一个小食加多两杯饮品,已经好饱😗。🦐海神海鲜篮喺一个用天妇罗方式炸嘅海鲜篮,有鱿鱼、生蚝、三文鱼、虾及蔬菜,口感好脆好松化,炸粉原来加咗紫菜碎,食落更加吸引!🪵木熏挪威三文鱼餐厅主打烧烤,所以一定要试下呢个类别嘅美食。间唔中传来阵阵烟熏味,原来是木熏三文鱼的味道,香脆鱼皮,肉质厚实而嫩滑。🐂美国封门柳最近爱上吃封门柳,堪称是牛里最浓肉味嘅部位。脂肪不多,但肉质好腍,个人认为比肉眼更好吃。🦑西班牙海鲜炒米粒面用了意大利米形嘅意粉取代西班牙米,口感好相似。海鲜也好新鲜,青口食得出并非雪藏货。仲有大虾、鱿鱼等,非常满意。🍟黑松露薯条黑松露能为食物嘅味道画龙点睛,薯条配上黑松露酱亦有另一番风味。最后点了两杯饮品,继续和朋友你一言我一语交换近况。🍪朱古力曲奇奶昔 🥭芒果鲜果沙冰,很有质感的饮品,味道浓郁而不死甜。
🦐海神海鲜篮
🪵木熏挪威三文鱼