2011-05-06
成日都听倒屋企人话去太平馆食瑞士鸡翼做下午茶,重要因为食物质素唔同,要拣去九龙间分店添。今次咁啱阿爸阿妈出左街,屋企剩低我自己一个,班姨妈就叫我一齐出去试下铜锣湾间太平馆,顺便评一评。哗,真系估唔倒一间咁"古老"既餐厅门口都会排哂长龙,D人重要年纪不一,心谂一定好正啦。原来餐厅入面冇乜位比人坐喺到等,所以我地就留返姨丈一个喺入面等叫名。好彩街头街尾有小贩摆档,时间先过得容易D,因为结果都要等成50分钟先有位。入到餐厅第一个感觉系好怀旧,装修应该系三四十年代𠮶款,好有"上海滩"feel。港式西餐厅都算系西餐厅既,所以太平馆用暗淡既光线都讲得通,不过室内实在太逼太嘈吵,用"有情调"黎形容就好似唔系好合理啦。右手边全部系卡位,左手边就系密麻麻既散枱。我地六个人就当然冇卡位坐啦;佢D散枱又唔大,位又唔多,真系好逼挟,坐得都几唔舒服;女士们重要全程揽住自己D手袋,食得好辛苦。一坐低就留意倒餐纸上太平馆个Logo,差D重以为自己攰得滞眼花;真系唔用下脑都睇唔出中间有个"T"字。餐厅内既伙计们唔系叔叔就系伯伯,虽然未至于话态度恶劣,不过可能太忙,而且系赛马日,所以佢地个样都"好不在乎"同"完全唔休做
一坐低就留意倒餐纸上太平馆个Logo,差D重以为自己攰得滞眼花;真系唔用下脑都睇唔出中间有个"T"字。 餐厅内既伙计们唔系叔叔就系伯伯,虽然未至于话态度恶劣,不过可能太忙,而且系赛马日,所以佢地个样都"好不在乎"同"完全唔休做"咁。面冇笑容,放低餐具比客人自己分,落完单,摆低𩠌菜就走人;比起上黎,茶餐厅D哥哥仔友善得多,真系好奇怪佢地点可以收咁贵。
餐包:等位等得太耐,所以第一样入口既通常都特别正,可以称得上系成餐饭最精彩既一味。𩠌都未叫已经有得食,送到埋黎重热辣辣,认真暖胃。个包软腍腍,够松化,唔洗用牛油都够哂甜,冇得弹! 瑞汁牛河:$78,真系贵,酒店都好似差唔多?真系唔知瑞汁咁贵bor!净睇卖相都知河粉偏油,而且河粉同牛肉既比例唔系好啱,唔够牛肉;依味好似唔系好夹超甜既瑞汁,只可以话勉强过得去。 咸牛利:$93;又涷又咸又干又厚又硬,失败得很!真系唔明点可以叫做招牌菜。 瑞士鸽珍肝:$72;姨妈姨丈极力推荐,话好食过瑞士鸡翼。果然冇介绍错,好啱内脏fans既XO仔:鸽珍肝完全唔粉,爽口得黎好嫩;好够汁,所以唔会干;大家一定要试。 砵酒会牛尾:$104;牛尾太肥,个汁太咸太味精,而且食落桨住个口,连太平馆fans既大姨妈都话系全晚做得最差𠮶味,非常失望。 烧鸽 x 2:$204;唔可以话系我食过最好既烧鸽,不过都可以列入头几名。虽然唔系BB鸽,不过肉质都好嫩,又够肉汁,同个瑞汁味道都好夹,所以都值得推介。 梳乎厘:$98;大部份系空气都收咁贵,好似唔系好值。不过真系够哂巨型,我地六个人分黎做 甜品刚刚好。佢系唔连汁既,味道亦较淡,一般过一般,不吃也吧! 小肥要食到饮可乐,代表味精极浓;食成百几蚊一个人都唔系好饱证明贵夹唔饱;终结系唔值得要排成个钟去食啰。