2022-03-21 260 浏览
宝琳新都城广场开咗间UNY超市,门口靠右明显有间面包店,不过可能好多人都觉得平平无奇或者价钱唔算太平所以冇留意,我亦都系见网民吹捧佢做日韩版bakehouse因为同样有多款面包例如牛角包蛋挞冬甩松饼等等,不过我个人食完之后…bakehouse始终都系bakehouse 冇得比😬👓原味云呢拿吉士酱冬甩 $18抹茶红豆吉士冬甩 $22价钱唔算便宜不过以donut来讲算系咁上下,但一拎上手:哇好重磅。系一个劲重手嘅冬甩,当然一咬入边系好多cream,味道唔算甜不过唔算话特别香口好出色,例如唔够香柠檬或吉士味或忌廉芝士味,抹茶口味亦唔算非常甘香虽然当中有红豆粒。包方面系我比较钟意嘅炸包款式,松软不过比较重面包质感,唔够轻盈,但如果以饱肚来讲依个冬甩非常符合。评分:7/10👓红莓提子黑糖吐司 $38平时面包店比较少有得咁买一个完整正方形连皮面包,而当中系有红莓分量亦相当多,不过就唔太食到黑糖味。我就采用左另类嘅食用方法,参考初代面包多士雪糕嘅茶木甘将面包介粒再放入气炸锅烘到脆卜卜最后再放个雪糕😍评分:7/10👓杏仁牛角酥见到牛角包款式都好多,今次试杏仁牛角,层数都多唔算好油腻,不过未算系非常香

👓原味云呢拿吉士酱冬甩 $18
抹茶红豆吉士冬甩 $22
评分:7/10
👓红莓提子黑糖吐司 $38
评分:7/10
👓杏仁牛角酥
见到牛角包款式都好多,今次试杏仁牛角,层数都多唔算好油腻,不过未算系非常香脆好正,面头布满杏仁片但有啲失望内里原来冇馅料,整体唔够重杏仁香气,因为我都食过其他舖头杏仁牛角稍为出色啲
评分:6.5/10
👓汤种蛋挞 $10/个 $50/6个
卖相同味道有少少似葡挞,食落去个皮都几酥脆,肉眼睇已经见到个皮劲多层,入边好厚蛋,而且胜在唔太甜!冇平时葡挞咁甜!size唔算好大所以食完一个都唔会好漏,反而依个汤种蛋挞有兴趣再encore😚
评分:8/10