2021-11-14 700 浏览
富士山戚风蛋糕🗻($310/6吋),应该10个女仔有9个都会钟意。6吋既富士山分8个人食都绰绰有余。蛋糕上面系海盐芝士,好有规律咁造成富士山顶既雪,轻身既芝士唔会有太漏感觉。下面用染色忌廉做成渐层蓝色效果,非常梦幻同令人心动。忌廉质地轻身幼滑,完全令人忘记佢有几肥😂切开蛋糕系自选既抹茶味(查询时店员推介草莓、芒果、伯爵茶、抹茶、oreo味),里面系五层戚风蛋糕,每层中间铺满左满满既抹茶粉,蛋糕中间仲有流心牛奶抹茶酱,增加左抹茶既层次。可惜戚风蛋糕质感唔软熟,口感比较实,唔太做到戚风效果。事后查询返尼个质感问题,店铺话可能雪过,影响质感。但我认为店铺应会预左客人雪短时间(6个钟内),唔会即食,希望系包装上可以改进下,例如系盒既内层包上保鲜纸。期待店铺继续改进☺️