2017-03-19
打边炉一人食一锅今晚系友人ge介绍下黎到上环食一人锅《煮道》,听友人讲系美国连锁餐厅开过黎香港,心谂:美国都食打边炉?? 一于试下距啦><与友人分别叫了一个安格斯牛肉锅(麻辣汤底)&大海鲜锅(金黄南瓜汤底)。2个火锅都有一d基本食材系入面。包括一d丸类和蔬菜。份量系啱啱好,细食ge朋友甚至会觉得好大份.呢度ge火锅用ge丸类都系黎自振兴ge,唔系讲笑,真系几好食,同平时出面食百几二百蚊任食打边炉ge丸系有明显分别,特别系距无乜雪味啦。最中意距个黄金鱼子丸!我从来未系出面食过呢个丸,入面系有类似沙律酱ge野夹杂d鱼子系入面,外面系弹牙ge鱼丸包住,真系好鬼好食!仲有距个鱼蛋小笼包,食呢个鱼蛋小笼包真系要小心d><因为我唔知距会爆汁,一咬d汁爆到周围都系XD名副其实,好似小笼包咁,入面有浓浓ge汤汁,鱼蛋包住一粒猪肉丸,鱼蛋依旧弹牙,唔错唔错.安格斯牛肉锅,系友人心入面从来牛肉同麻辣就系天作之合!所以毫不犹豫选zor麻辣汤底,呢度ge麻辣汤底由多种香料熬成,新鲜高质ge安格斯肥牛浸入浓浓ge麻辣烫底中,轻轻煮一下就食得,牛肉非常新鲜,牛味唔错,够浓,同麻辣烫
2个火锅都有一d基本食材系入面。包括一d丸类和蔬菜。份量系啱啱好,细食ge朋友甚至会觉得好大份. 呢度ge 火锅用ge丸类都系黎自振兴ge,唔系讲笑,真系几好食,同平时出面食百几二百蚊任食打边炉ge丸系有明显分别,特别系距无乜雪味啦。 最中意距个黄金鱼子丸!我从来未系出面食过呢个丸,入面系有类似沙律酱ge野夹杂d鱼子系入面,外面系弹牙ge鱼丸包住,真系好鬼好食!
牛味唔错,够浓,同麻辣烫一齐食真系无懈可击,麻辣汤底够晒香口,花椒味够晒出位,食晒成锅之后慢慢享受嘴唇微微麻痺ge感觉~~正! 海鲜锅.非常丰富,各类ge海鲜铺满成个锅,青口啊,鲜广岛蚝,带子,仲有2只大大只ge虎虾!因为见到距呢度推荐南瓜汤,而我自己都觉得海鲜南瓜汤听落都唔错,就选距啦! 果然!南瓜汤入口非常香甜,海鲜系汤锅入面煮熟之后,令南瓜汤更加鲜甜,我突然有点觉得呢个 火锅个汤先系重点><因为真系好正,虎虾非常厚肉,虾肉弹牙鲜甜,我仲摆佐一只虾系友人ge麻辣锅入面,试下唔同ge味! 特别赞距ge美国鲜带子厚厚ge一大粒,好鲜甜,无雪味。
火锅可以选择饭或者乌冬或者薯粉,我地叫了饭和薯粉,食到最后,将薯粉摆入麻辣汤底入面煮,薯粉将麻辣汤底ge精华吸收晒,真系好好味啊!但建议唔系好食辣ge朋友就注意啦,因为真系都几辣>< 一人一锅系香港人心目中唔算陌生,但十分特别ge系,煮道ge一人一锅可以选择汤底,而且汤底ge种类有非常多,例如:冬阴功,部队锅汤等,都系非常有特色,大家不妨试下.