行商场行到咁上下,要揾间餐厅坐低食晚饭,沙田新城市广场其实都好多食肆选择,今日想食酸酸辣辣惹味泰国菜,「Nara Thai Cuisine」系曼谷过江龙,餐厅以啡色作主调配紫色餐碟,灯光昏暗有气氛,半卡座同藤椅,坐得舒适。一坐低送上小篮子虾片作餐前小食,大大片,脆口浓郁,食唔停口。❃ 泰式鸳鸯猪手 (卤水&酥炸) $198份量十足,一只猪手两种食法,个人钟意卤水,尤其猪皮,厚厚的够软糯,完全唔肥腻,充满骨胶原嘅感觉。猪手卤得入味,肉质炆得软腍。酥炸猪手更惹味,皮炸得香脆,入口有弹性胶质重,猪手肉仍然保持水份,唔会炸到干柴,配上两款泰式酱汁都好钟意,酸酸辣辣蘸上后增加泰式风味,两款口感一次过满足晒。❃ 泰式椰子鸡汤 $108跟火炉上枱一路煲住,可保持热嘅温度,最尾再饮多碗都唔怕冻咗。鸡件够滑,份量都唔少,仲有大大粒草菇,个汤奶白色,椰子味清香浓郁,我好钟意佢酸酸地,好香香茅味,仲有柠檬叶去煲,充满泰式风味,好开胃。❃ 泰式牛肉船面 $138都几大碗,𩠌料都好多,牛肉大片牛味浓,两大片牛展有肉有筋够嚼劲,牛丸爽口弹牙,牛筋入味满满胶质,柏叶爽脆,仲有通菜同芽菜。面条爽口挂汤,汤底劲浓郁,一
泰式鸳鸯猪手 (卤水&酥炸)
❃ 泰式鸳鸯猪手 (卤水&酥炸) $198
泰式椰子鸡汤

❃ 泰式椰子鸡汤 $108
泰式牛肉船面

❃ 泰式牛肉船面 $138
都几大碗,𩠌料都好多,牛肉大片牛味浓,两大片牛展有肉有筋够嚼劲,牛丸爽口弹牙,牛筋入味满满胶质,柏叶爽脆,仲有通菜同芽菜。面条爽口挂汤,汤底劲浓郁,一啖饮落去充满牛肉嘅精华,少少香辣,个汤都饮到见底,见到汤底有用面豉去熬制。另上一碗炸猪皮,浸落汤食,脆口又索汤。

#Nara Thai Cuisine
地址:沙田沙田正街18号新城市广场一期5楼507号舖
2023-11-22
泰式鸳鸯猪手 (卤水&酥炸)
泰式椰子鸡汤
泰式牛肉船面