2024-05-01
到沙田新城市广场食晏,突然想食泰国菜。经过曼谷过江龙「Nara Thai Cuisine」,门前放有lunch set menu都几吸引,之前嚟食过晚餐已经觉得好唔错,就一于入去试吓佢个lunch set。餐厅以啡色作主调,灯光暗暗有带泰国风情,半卡座同藤椅坐得舒适。lunch set menu种类多又可以自由组合,我哋拣咗两个A+B,再加配一款小食,套餐已包冷热柠檬茶。🅐 主菜❃ 泰式海南鸡饭 $118无骨海南鸡啖啖肉,份量都唔少,鸡皮爽肉滑。油饭好香,粒粒分明,好钟意佢个泰式酱汁,酸酸辣辣好惹味。❃ 泰式大虾炒金边粉 $118大虾爽口弹牙,都有好多只,金边粉幼身烟靭,加入蛋丝、芽菜炒得好香,一啲都唔油腻,味道带甜,碟边伴有脆花生碎、辣椒粉同盐,随个人喜好捞匀食,加埋青柠汁更开胃。🅑 前菜及汤❃ 香脆鱼露鸡翼有四款选择,单骨鸡翼容易食,脆浆有黑芝麻调味,炸得香脆,又唔会干晒,腌得好入味,味道咸香,配埋鸡酱。❃ 泰式香肠皮香脆,咬开口感松软,食到香茅、柠檬叶等泰国香叶味道,充满泰式风味。⊘套餐加配❃ 泰式生虾 +$38有八款选择,我好钟意食生虾,见到即刻要加,一碟有四只,虾肉冰冻鲜爽,
泰式海南鸡饭
❃ 泰式海南鸡饭 $118
泰式大虾炒金边粉
香脆鱼露鸡翼
❃ 香脆鱼露鸡翼
泰式香肠
泰式生虾
❃ 泰式生虾 +$38
有八款选择,我好钟意食生虾,见到即刻要加,一碟有四只,虾肉冰冻鲜爽,配生蒜片,蘸埋酱汁蒜香酸辣够惹味,lunch set都可以叹到生虾,简直多重奏享受。
套餐已包柠檬茶及柠檬水,可升级特饮。
❃ 冻柠茶
❃ 泰式奶茶 +$10