2023-06-05
今日系旺角,忽然想食韩国野~ 除左尖沙咀韩国街,旺角其实都有唔少韩国野食~ 记得之前朋友带过我黎弥敦道726号食野,印象中10楼有间过江龙韩国餐厅~就入黎试下~我地只有2个人~ 所以叫既野食唔多~ 钟意食鸡既我地,只系叫左半份韩式甜辣炸鸡,同埋一份人参鸡汤~ 呢份韩式甜辣炸鸡,唔系一般嘅炸鸡,香脆得黎又带少少甜辣。咬落去,先系外皮嘅脆,然后系鸡肉嘅嫩,最后系𠮶股甜辣嘅滋味,而且最意想不到既系佢上埋一齐既薯条份量一D都唔少~ 又炸得几好食~另外,仲会伴随炸鸡上埋呢份沙律再嚟,我哋就叫左个韩式人参鸡汤。呢个汤一饮落肚,人参嘅滋味好浓郁嘅,而且能够带出鸡汤嘅醇厚,真系又温暖又满足❤。野饮方面,都有少少惊喜~唔系第一次食韩国野既我,第一次叫罐装既八道甜米水黎饮~惊喜既系入口唔会觉得太甜~甜米露系一种用米和麦芽发酵做成既饮品,原来系韩国既传统饮品,如果下次再有机会食韩国野~都会想再叫黎饮~
前菜
半份甜辣炸鸡