2021-09-13
喜来稀肉系好耐之食过一次,𠮶时啱啱系香港开,劲受欢迎,虽然味道唔错,但太爆,未有机会再食,最近女友话想食烧肉,最后拣左喜来稀肉,当然要再试试呢条过江龙,睇下水准仲系唔系到。去到时虽然系平日,但都好多人,好彩有book到唔洗等,我哋拣左个壹头牛拼盘,有喜来烤肉、牛五花、牛颈、牛肋骨肉、烤调味牛排骨,之后再追加左个水冷面,同埋叫左两支水果烧酒。个拼盘好快就到,啲生菜、芽菜、泡菜、青瓜、白萝卜,仲有芝士蛋,都已经系哂枱面,唔够可以添加。啲牛肉一到,我哋已经迫不及待就放上去烧,首先烧左喜来烤肉,烧紧已经闻到阵阵香味,一入口果然啖啖浓郁牛味,冇叫错,好食😋 之后到牛五花,虽然听落牛五花以为好肥,但其实对比起平时打边炉既肥牛,我觉得唔算肥,反而烧起黎更加香,烧耐少少都唔怕,更加香脆好食 😋之后到牛颈,牛肋骨肉、同烤调味牛排骨,呢3款都唔错,都有牛味,但因为后者有酱关系,反而觉得冚过咗本身嘅口味。之后既水冷面,为成个烧肉晚餐,画上完美句号,水冷面既酸酸甜甜啱啱好,令到本身食完烧肉嘅肥腻感,一扫而空,perfect😋