2021-08-03
之前食过沙田店既新加坡过江龙天天海南鸡今次当然要试下香港既一号店-铜锣湾店,铜锣湾店既感觉更华丽豪华,比沙田店坐得舒服.辣子金玉加上大量炸蒜同辣椒同粟米一齐炸香,相当惹味及带出阵阵蒜香.粟米先带出一阵辣香味,咬开粟米后充份香甜既玉米香.味香而不油腻,辣味刺激过瘾.海鲜喇沙以原个大砂锅送上浓稠带住一阵椰香既喇沙,椰香味浓郁之余亦带住香浓既咖哩香料,微甜又带住一阵辛辣感.嗽沙内里配料丰富,有虾,鱿鱼,青口及豆卜.同传统喇沙唔同既系面条同喇沙汤分开而且以带住一点沾面既形式,将面条加入喇沙汤内而且充分地挂上喇沙汤.古法肉骨茶肉骨菜同样以砂煲送上而且底下以蜡烛保持温热.肉骨茶以潮洲式胡椒猪肚汤做汤头,入口充满胡椒辛香,暖胃得黎胡椒辣味又唔会过呛.肉骨茶配料同样丰富,有肉骨茶既精髓:一字骨,豆卜,猪肚及炸枝竹.一字骨肉质香嫩而且一咬就离晒骨,咬落好嫩腍.猪肚爽口弹牙唔会带一阵腥膻味,处理得好干净.豆卜同炸枝竹吸晒肉骨茶汤既精华,每咬一口都品尝到汤底既香味.天天石窝鸡饭以前系新加坡食过已经好钟意佢地既鸡饭!鸡饭粒粒分明而且充满浓郁既鸡汤香,鸡汤味清而不浊.除左鸡汤外亦带一阵香茅香,就咁净食鸡饭都已经
辣子金玉
海鲜喇沙
古法肉骨茶
天天石窝鸡饭
以前系新加坡食过已经好钟意佢地既鸡饭!鸡饭粒粒分明而且充满浓郁既鸡汤香,鸡汤味清而不浊.除左鸡汤外亦带一阵香茅香,就咁净食鸡饭都已经好香.
花好月圆
新加坡式既豆腐花,同我地平时食开既港式有少少分明.新加坡式既豆腐花口感比较似奶冻质感,相比港式无咁结实.味道较重豆浆甜味而且已经够甜唔需要再额外加糖.
超级水果
1L既水果茶带满满水果,2个人share绝对有余!水果茶带住香浓既百香果味,酸酸甜甜又清新.