放工同朋友喺尖沙咀食饭,我已经收得夜㗎啦,点知成八点半,位于厚福街H8嘅「Outdark」都仲排紧队🙈。餐厅人气长期高企!旺角店我食过好几次,但尖沙咀店都系第一次。呢度嘅装修同样系满天星💫,再加埋偏暗嘅色调,整个气氛有情调,让人放松。门口墙身彷如首尔嘅情人桥,挂满色彩缤纷嘅爱情锁💕🔐。餐厅嘅食物份量多👍,好啱一班人嚟帮衬。我哋一行三人都食唔晒枱上嘅食物,食剩咗啲要打包走。全部食物热辣辣整起,色香味俱全。双并炸鸡($192/全份),🍗炸鸡直头堆到成座山一样,非常震撼。双并炸鸡每款有六大嚿!呢度嘅炸鸡特色系无骨,大大啖肉,食得超爽。餐厅为咗保留韩国原始风味,特意配上腌萝卜粒同四款酱汁,所以即使嗌原味炸鸡,都唔怕会寡。第一款口味系甜辣炸鸡,🌶甜辣酱算系经典口味,酱汁比较杰身,似韩式兼辣啲嘅咕哩肉汁。第二款口味系香蒜蜜糖炸鸡,🍯蜜糖口味甜甜的,再混入蒜泥,大众化口味,食到口臭都抵。Outdark炸鸡嘅卖点系配上大量炸薯🥔,全部炸至外脆内软,而且有几个花款,包括普通薯条、薯格同旋转薯块。佢哋绝对能够同炸鸡平分秋色,一样咁好味。我哋另外再加咗甜薯芝士条($28/3条),🧀咬开芝士条入面就系拉丝芝士
双并炸鸡
甜辣炸鸡
香蒜蜜糖炸鸡
Outdark炸鸡嘅卖点系配上大量炸薯🥔,全部炸至外脆内软,而且有几个花款,包括普通薯条薯格旋转薯块。佢哋绝对能够同炸鸡平分秋色,一样咁好味。
甜薯芝士条
我哋另外再加咗甜薯芝士条($28/3条),🧀咬开芝士条入面就系拉丝芝士同埋甜薯蓉,好食。
烤牛肉炒粉丝
烤牛肉炒粉丝($98),炒粉丝唔算好大碟,不过味道取胜。🥢炒粉丝绝非平日好颓𠮶啲任食前菜质素,而系新鲜炒起,每条均带有麻油同芝麻香,但又唔会太油腻。粉丝口感弹牙,无浆埋一齐,并且有唔少配料,包括木耳、三色椒同洋葱等,🥩主角烤牛肉大大片,用酱油烧得好香。
炭豚饭卷
炭豚饭卷($88),🍙饭卷一客有十件,味道属正常发挥,未有太大惊喜。饭卷嘅馅仲多过饭,所以唔会太滞,哈哈。馅料有玉子、青瓜、腌黄瓜、红菜头、萝卜丝同埋炭烧猪肉🐷,猪肉坚系有炭烧嘅香气,抵赞。
Mojito Ade
Mojito Ade($38),餐厅提供多种特色饮品同酒水🍹,价钱唔贵,就好似呢杯Mojito咁劲大杯。梳打好香青柠同薄荷味🌿,又唔会太甜。
总括嚟讲,餐厅再次冇令人失望,食物维持高水准,而且唔系其他韩国菜咁重口味。我高度推介过江龙Outdark,佢系本地韩国菜嘅不二之选🇰🇷!
双并炸鸡
香蒜蜜糖炸鸡