2022-12-10
🌶️过瘾新派文青川菜🌶️-上次食完呢间装修小清新嘅新派川菜料理 即刻有朋友DM话想试下 就等我带路去食啦😉-🍢串烧1️⃣川烧牛肉串 牛肉肉味几浓 孜然同辣椒味唔会太抢 调味啱啱好2️⃣川味扇贝 扇贝好大只 除咗孜然同辣椒 仲落咗蒜蓉 不过呢个就比牛肉串嘅辣度高一级3️⃣矶烧菠萝 好甜好多汁 菠萝烧到有啲似焦糖炖蛋咁有一层脆脆焦糖😍4️⃣日式烧鳗鱼 鳗鱼油脂出哂嚟好香 加咗少少日式甜鼓油去烧 所以佢啲串烧唔会只有孜然咁闷-🌶️麻辣黑松露干锅唔好以为干锅一定只系麻辣味 呢间川菜就主打自家制嘅新派锅底 有寿喜烧同黑松露两款 我地今次就挑战小辣嘅麻辣黑松露干锅😂 一上菜热辣辣嘅时候真系好香 己经闻到淡淡嘅黑松露味😙 食落系黑松露味出先 然后再有少少麻辣后劲 加埋芝麻同葱花 好有层次😋 锅底配料有预先烹调过嘅土豆 娃娃菜 同莲藕片 已经好丰富 我地仲㨂咗肥牛片 虾 鱼豆腐 同金针菇做自选配料 每个𩠌都吸收晒酱 所以好惹味🥳-🍧甜品 柚子冰粉 菠萝冰粉用咗柚子蜜同蜜饯菠萝 食落冇一般黑糖咁甜腻 所以好refreshing 解腻一流👍🏻-🍹Cocktail1️⃣Guava Daddy2️⃣Pineapple Sea两杯cockt
🍢串烧
🌶️麻辣黑松露干锅
🍧甜品 柚子冰粉 菠萝冰粉
🍹Cocktail
1️⃣Guava Daddy
2️⃣Pineapple Sea
两杯cocktail都系用咗各有特色嘅糖酱同蜜果饯加上泰国大象牌梳打水 所以好够气😁
📍辛手村
旺角黑布街21号地舖