2018-11-30 386 浏览
上次去LCX系睇we bare bears展览,再上次系黎购物,对我而言,LCX从来同食物打不上任何关系。今次机缘巧合之下,俾我发现到LCX有一间新派韩式餐厅,菜式有别一般传统派系,吸引左我同女朋友,重拾对韩式料理嘅热爱。可能六点左右兼好彩,俾我哋坐到近窗边嘅位,可以一览整个维港海景,系今餐嘅好开始埋下伏笔。餐厅嘅装修偏向工业风,灯光较幽暗,楼顶吊灯亦非常有艺术感。叫菜之后职员好快就献上六款特调酱,分别有柚子酱,担担酱,士多啤梨韩式辣酱,青柠蜜糖酱,黑糖梅子酱同菠萝椰香酱。每一款具有特色,梗有一款款啱你口味,我自己就觉得担担酱同柚子酱最夹。不过佢呈上酱既方式有啲颓。鸡件的确脆卜卜,原来餐厅嘅鸡件用牛奶腌过,所以特别香脆。羽衣甘蓝煎饼系今餐最惊喜嘅菜式,平时食羽衣甘蓝都系食沙律既时侯,但将羽衣甘蓝整成煎饼真系闻所未闻,但食落的确与众不同,没有油腻感,配料有洋葱椰菜等等,口感非常清新。煎饼仲会附上特制酱汁,酸酸甜甜,都几开胃!就算我唔系素食者都非常钟意呢个煎饼。香港到11月都仲系鬼死咁热,所以叫咗个韩烤牛肉冷面配猪骨汁,营造一下冬天感觉。而佢上菜嘅时候的确烟雾离漫,具有视觉享受。味道亦系一

餐厅嘅装修偏向工业风,灯光较幽暗,楼顶吊灯亦非常有艺术感。

鸡件的确脆卜卜,原来餐厅嘅鸡件用牛奶腌过,所以特别香脆。
混酱炸鸡

羽衣甘蓝煎饼

香港到11月都仲系鬼死咁热,所以叫咗个韩烤牛肉冷面配猪骨汁,营造一下冬天感觉。而佢上菜嘅时候的确烟雾离漫,具有视觉享受。味道亦系一流,分量亦唔会太少,猪骨汁落多啲更加入味。
韩烤牛肉手拉冷面

净系一个冷面点够营造冬天感觉,所以我哋叫咗杯signature drink,冰桶能够保持清爽口感,蓝莓口味亦非常鲜甜,简直系凉透心!

原来LCX唔系得展览同购物,仲有一流嘅食物,希望下次黎既时候仲可以坐海景位,一路望住维港海景,一路食住羽衣甘蓝煎饼。
2018-10-25
混酱炸鸡