2017-04-12 198 浏览
地铁港岛线延伸去到坚离地城后,我地都多左机会周围揾野食,今次同朋友黎左港大地铁附近既餐厅食湘菜,讲到食,我地真系好勤力架餐厅其实都算近地铁站,一出地面已见大大个指示牌话喺惠康附近,跟著指引好容易就揾到佢喇好传统既门口,大大个红灯笼,好有中国特色餐厅坐位宽敞,坐得巧舒服前菜系爽口海带同好香脆既豆豆餐厅有两款炖汤,我同朋友拣左呢款松茸炖鸡,补补佢虽然系鸡汤,但一尐都唔油腻,好香既汤,两人share 一碗再食其他野就岩岩好第一味辣野,拣左手丝鸡,小辣。但我觉得个鸡干左尐,可能炒耐左。串串虾,呢个自己好喜欢,米见佢咁多辣椒喺面就好辣咁,实情系只是微辣,虾壳薄脆,虾身大大只兼肉爽,壳连肉一齐食,好惹味食完辣野点可以唔食菜balance 一下呢?大大碟清炒莴笋,好清甜好满足!顺带一提既系,餐厅个阿姐好nice,笑笑口,好有街坊屋企feel

好传统既门口,大大个红灯笼,好有中国特色
餐厅坐位宽敞,坐得巧舒服
前菜系爽口海带同好香脆既豆豆
餐厅有两款炖汤,我同朋友拣左呢款松茸炖鸡,补补佢

松茸菌炖鸡汤
香辣手撕鸡
串串虾
食完辣野点可以唔食菜balance 一下呢?
大大碟清炒莴笋,好清甜好满足!
清炒莴笋笋丝

松茸菌炖鸡汤