又嚟打边炉喇喂,今次嚟到来自荃湾嘅「码头故事」过过边炉瘾✔️除咗美食,呢度仲有一份不可忽视嘅设计之味,首先装修风格非常复古,店里灯火明亮,红色大大灯笼挂满天花板,长木台加木板凳都好中国特色,整体就系繁华盛世嘅感觉😚无论喺室内门面、定系细节都做到精益求精,带来独特嘅风格同体验。叫咗个午市火锅特惠套餐 (御前一品九宫格拼盘) 每一格都系唔同嘅配菜。食火锅想享受咩都试嘅就可以喺呢度体验到✔️一米肥牛、一米鸭肠、金牌脆毛肚、正大午餐肉、芝士肠、鹌鹑蛋、鲜红薯粉、3秒海带芽、手工青笋片通通一网打尽~虽然系分开一份份,不过每一碗嘅配菜份量满满,而且有冰垫底,确保材料新鲜,又唔怕点多咗食唔完浪费👀至于汤底拣咗蕃茄汤🍅鲜艳嘅颜色令人喺沉闷嘅火锅味道中跳脱出嚟,一整锅都系红卜卜咁冒住香气,汤底酸味唔算好突出,但浓郁香气充斥住整个口腔😉另外佢哋嘅调味料都齐,由香油到豉油、由芫茜至香葱、由蒜蓉至醋都有,可用各种食材同调味料创造出个人组合!一米肥牛肥牛肥瘦相间,肉质细嫩,粉红嘅瘦肉中夹杂条状嘅脂肪,渌过嘅肥牛都不失佢嘅原汁原味💦一米鸭肠鸭肠呈肉粉色,而且处理得非常干净,一啲腥味都无!夹住佢喺锅里最滚最热嘅位上下烫

米肥牛

一米鸭肠
鸭肠呈肉粉色,而且处理得非常干净,一啲腥味都无!夹住佢喺锅里最滚最热嘅位上下烫几次就已经食得~夹出嚟放翻喺自己嘅调味酱碗入面弯弯绕绕,再挂上葱花蒜蓉等,脆爽一口,十分满足😉

金牌脆毛肚
相信无咩耐性嘅朋友打边炉会好钟意食毛肚😂毛肚唔单止可以吸收汤底嘅鲜味,又可以迅速煮熟!而且食落爽爽脆脆,回味无穷 (‼️注意食毛肚一定要快狠准,因为一唔留神就会变得太熟)

正大午餐肉
午餐肉肥瘦比例刚刚好,每一片都有少少粉红色嘅肉粒~吸满汤汁嘅午餐肉口感软糯。搭配香油更能提升午餐肉嘅风味,肉香四溢✨

芝士肠
佢哋啲芝士肠预先已经𠝹咗花,放落去火锅汤底加热就自动会变成"八爪鱼脚",肠衣脆脆哋,肉质紧实几好食❤️

鹌鹑蛋
我钟意用筷子喺鹌鹑蛋上面笃一个窿,然后灌入调好嘅酱汁再一啖咬落去,呢个时候会有爆汁嘅效果~蛋黄沙沙地同调味酱嘅香味混合埋一齐,爱蛋之人必食🥚

鲜红薯粉
好快就会煮淋,见到佢变得晶莹剔透就可以捞上嚟,QQ糯糯咁而且好滑🤭

3秒海带芽
海带芽堆得满满的~而且本身卡路里唔高可以放心食!如其名:渌几秒就可以即刻食

手工青笋片
自带嘅清甜加上蕃茄汤底嘅味酸中和得恰到好处,味道鲜嫩而且爽口,彷佛将清新嘅气息带到眼前!喺火锅入面浅煮嘅话,口感系香香脆脆嘅;如果钟意软糯啲嘅口感可以喺火锅入面煮耐少少,煮得越耐就变得越淋,呢个时候啲蕃茄汤会吸晒入青you片中,好正㗎🥰

临近尾声都系要用碳水嚟做结尾先称得上完美,套餐另包一款面食,我哋拣咗鸟冬,乌冬煮至稍稍浓稠再裹满番茄汤,实在太香了〰️
四川手工米糕
望落好光滑米糕嘅上面淋咗红糖汁,份外诱人~米糕冰甜得嚟绵软滑腻,入口有好大阵米香,加上红糖嘅甜味互相融合,呢一股浓厚嘅甜令我久久不能忘记,系打完边炉必食嘅清凉之品❄️

热情果梳打茶同仙人掌果梳打茶~颜色鲜艳果味香浓,解渴一流,清爽畅喉!