是日要揾个好少少嘅地方,两对夫妇一齐要认真地倾D嘢,不过因为系好临时嘅决定,我都系上OpenRice撞下彩,睇下有咩好选择。之前试过失手去左D同预期差好远嘅地方,所以今次打醒12分精神去拣,因为唔系随便食餐饭,而系要认真倾D嘢,所以不容有失!好彩今次有惊喜,亦令我哋对将会实行嘅计划多D期待。餐厅地点系骆克道嘅骆克駅… 骆克駅﹖我听都未听过,虽然餐厅系我揾,位都系我订嘅,但如果唔系丈夫话我知「即系SOGO后面啰!」身为一个路痴我一定要揾好耐先揾到。平时成日行过都唔觉尼度有栋咁嘅大厦,真系孤陋寡闻。搭 车立 上去嘅时候发现原来成栋骆克駅大厦都系餐厅,而且每一间都系两层,好有特色!此时已决定下次要再嚟试下其他嘅餐厅。(集中就有这种好处,谁说同行一定如敌国呢﹖)一出 车立 就已经系OTTO了,我系最迟一个到,丈夫同朋友夫妇以及其小朋友都到齐晒了。当我未上到去𠮶时丈夫打畀我话「哗,尼间嘢好静丫…」,「好静嘅意思并不是「拍乌蝇」嘅意思,而系真系好安静,我当时觉得可能因为时间尚早者(但其实已经系夜晚8:00了) 当我真系上到去,发觉原来OTTO都算系一个几有情调嘅地方,两口子HEA下食下嘢都几唔错。
侍应只有两位叔叔,当我坐埋位之后其中一位侍应就拎左餐牌畀我。睇睇餐牌,餐牌内容有多道主菜,猪牛羊鸡同海鲜嘅选择都有,梗有一款岩心水, 除非… 阁下系素食者啦,素食者嘅选择可以话系冇嘅。另外睇得出菜单嘅设计系有落心思嘅,佢个套餐包括一款前菜同一款餐汤,两样都系二拣一。当日前菜嘅选择系鲜带子同前菜小拼盘(Platter)-包括Parma Ham,蟹肉沙律同埋勺草三文鱼。Platter上枱嘅方式很精致,一个长碟上面放有三个向住同一方向的汤匙,每一个汤匙都有一款小吃,齌睇已经觉得好得意;另一款前菜系薄切鲜带子,带子下面有少少带酸味嘅酱汁,伴碟就系半个对半切开嘅车厘茄。带子新鲜爽甜,酸味酱汁提鲜,令带子味道突出,食落开胃又醒神!最后先食车厘茄,清新口腔为下一道菜作好准备。之后就系餐汤,二拣一嘅选择有南瓜汤同招牌蘑菇汤。南瓜汤我无试到,不过颜色同质感睇落应该唔会唔好味,只系会有几好味咁解者。招牌蘑菇汤无令人失望,好香浓嘅蘑菇味,而且有少少咬口。佢唔系打到好杰,好汤羹嘅质感,反而系有少少稀,但稀得嚟唔系沟稀左嘅生粉水,佢系有少少蓉,可以咬到好细好细粒嘅浓味蘑菇蓉。
然后就系主菜时间。首先系安格斯肉眼扒,因为我唔食牛,无缘一试了,但食牛𠮶位食紧嘅时候都安静下来慢慢咀嚼,好唔好食应该都知道了。
跟住就系丈夫叫嘅T-bone羊扒,我都唔食小绵羊嘅,所以都系无缘一试了。而丈夫嘅评价就系煮得熟左DD。虽然系咁,但丈夫都食得津津有味,一边咀嚼一边微微点头。我就对个伴碟烧蒜头好有兴趣,佢整到成朵花咁,仲插住枝唔知咩嘢,好靓好得意。跟住试食左一粒,蒜香唔在讲,有少少酸少少甜咁几清新。
之后就系我嘅Snapper Fillet了,肉质都算嫩滑,而且好香,个皮煎到少少香同脆,外脆内软,温香软肉。个薯蓉冇咩特别嘅味道,但个质感做得唔错,好幼滑,唔系咁热同实的话,我以为食紧热嘅雪糕。其实几个口感加埋都几得意,香脆鱼肉下系嫩滑嘅鱼香最后由幼滑嘅薯蓉结束,好有层次。不过佢个餐都算大份,食完好饱。
侍应叔叔跟住就问我哋饮D咩,所以我以为无甜品,点知系上餐饮之前就嚟左甜品先,就系Panna Cotta。我唔多好奶制品,只系食左一半,但佢真系唔系好甜,不过对于钟意食甜嘅我嚟讲就唔系几够味了。但都无咩所谓,因为有得拣我都唔会食呢个甜品,佢好唔好食对我嚟讲唔重要,但转头见丈夫竟然自己食晒一个,平时尼D甜品佢系连掂都唔会掂架。
最后杯茶冇咩特别,都系𠮶D茶同水啰,不过佢D水唔会有阵怪味。好多餐厅,即使系高级餐厅,好多时都系D水度失分,冻水唔过滤或者冇过滤煲热之后摊番冻以为冇人饮得出咩,有时连热水都有阵怪味先惊吓…究竟系D水无过滤定个水壶有问题定个杯污糟定系条水侯有问题呢﹖好彩尼次都无尼个问题。
题外话/补充资料: 总结,如果佢上甜品之前畀个甜品餐牌我拣下我可能会加钱食其他甜品,因为甜品对我嚟讲系第二道主菜,都好重要架。(我睇其他评语先知原来有得拣。不过我当时太饱,亦都冇问。) 餐茶方面,佢D前菜同餐点都已经做得咁精致(相比起佢嘅价钱。) 其实系茶方面都可以将个尾收得好D,唔好净系得大路选择,可以畀三两个花茶/唐茶嘅选择,比如蜜糖薄荷茶同茉莉茶咁,加钱要花茶或者唔要甜品要花茶都可以。如果系我呢,梗系两样都要啦,花茶配甜品,就当系迟左D嘅 tea time啰!满腔香味满足地落楼…成个feel都唔同晒丫! 呵呵,今次最大嘅收获系,要倾嘅嘢倾好左,下次去铜锣湾亦都唔洗再头痕去边度食喇!Yeah!
2014-04-23