提起长洲,依家令人联想起既除左大鱼蛋,芒果糯米糍之外,陈通记都成为好多人首推之选。趁放假终于入去睇下佢有咩吸引之处!行到街市旁,望过去会见到连住有几间港式茶记痴埋一齐,只要落下眼力揾下个「陈通记」招牌同埋观察下沿路啲台面写住咩店铺,好快就揾到佢。去到要自己等位,好快手就有得坐,环境系正常大排档feel,胜在风扇都多唔会太焗。哥仔埋黎即刻就叫「必食」既沙爹肥牛米通,同埋咸牛蛋治。醒目既我有做功课,汤底特别叫佢煮浓啲,多士都要烘底。等左阵就黎到,碗粉真系超级大,两个人就算有男士都绝对够食(毕竟一场入到黎当然要留肚扫街)。忍唔住即试汤底…..有啲失望🥹望落色水好够,不落啲汤都好厚身,但估唔到饮落居然无咩沙爹味?!啖啖花生香,都确实有好多花生粒,不过佢唔算好咸,食到后尾唔会好口喝👍🏻第一次食米通,通心个下几得意,索晒啲汁,但伤心地好多米通都煮唔透咁,仲黏住一旧旧好硬,影响唔少口感🥲。肥牛方面系就唔硬,但唔知点解好骚🥺最后爱牛之人都无食晒。咸牛蛋治就…卖相不错,食落无咩牛肉,味道亦完全唔系个会食,偏淡,普普通通唔会推荐~整体黎讲如果顺路入长洲就可以一战(但都好难顺路啦😂😂),始终山长水远又好顶胃

整体黎讲如果顺路入长洲就可以一战(但都好难顺路啦😂😂),始终山长水远又好顶胃,问我就未必会特等为佢远道而来了~~试一次无妨😋