2024-04-11 174 浏览
今次分享一间位于大美督嘅餐厅,平时都钟意去大美督散吓步游吓车河,远离尘嚣放松一下,尤其是养狗可以去一啲 pets friendly 餐厅,食完仲可以去水坝睇吓星星~今次拣咗泰太厨房,门口一座五光十色嘅水帘吸引咗我,仲有一啲泰国特色tuk tuk decoration 令我想入去试吓除咗装修之外,食物一样得!先点咗个炭烧猪颈肉,猪颈肉切成薄片,再经过炭烧处理,上面有微微的焦香味,令肉质更加香脆多汁。每一片猪颈肉都带有炭烧的风味,非常好食!配上酱汁,更能提升猪肉的鲜味,做到外面香脆,内里juicy。到冬阴功汤,酸辣香口,汤底鲜甜浓郁,充满了泰国特色嘅香料味道。里面有新鲜的大虾,香菇和柠檬叶,令汤嘅口感更丰富。辣味同酸味交织,够晒开胃,而且非常足料,里面有三只大大只嘅大头虾,食得十分过瘾 跟住系飞天炒通菜,用料鲜嫩嘅通菜以猛火翻兜,够晒镬气,加埋辣椒同埋店舖嘅秘制酱汁,辣辣地之余好香口,全肉宴不妨点一味素菜平衡下😋最后嘅碳水系大虾金边粉,主角自然系大虾,金边粉都炒得好干爽入味,配合鸡蛋同蔬菜等配料,更加系锦上添花,令人食过翻寻味😍总括而言,泰太厨房的菜式同装修都相当地道,令人唔使去旅行都好似

总括而言,泰太厨房的菜式同装修都相当地道,令人唔使去旅行都好似去咗泰国咁!如果你近排想放松吓身心,又冇时间出国,最近试吓泰太厨房👍