2022-05-09
呢日放假,想揾个人流少啲嘅地方chill 一chill、食吓嘢~有个住大埔嘅朋友推介科学园,search 咗有咩餐厅嘅选择,结果拣咗有户外seating嘅《Hunky Dory》~一去到,request坐最接近outdoor嘅indoor table,望出去就见到一片绿油油嘅草地,再望远啲见到中文大学校园嘅山景⛰️🌳,景观舒适~望完绿油油嘅景观,望返个menu,食品同饮品选择都几丰富,有选择困难症嘅我有好多都想试,问埋店员意见,最后 order 咗汤、salad、main同drinks🔸Lobster Bisque 龙虾汤🦞龙虾汤够浓味够creamy跟一块香脆嘅Shrimp Toast,🦐虾胶弹牙😋,点汤好味,一块唔够,仲想食多块呢~🤪🔸Tuna & Cannellini Bean Salad 吞拿鱼海军豆沙律🥗除咗吞拿鱼,呢个沙律主要有火箭菜同海军豆,再配少量罗勒、soft cheese、车厘茄、紫洋葱同西芹吞拿鱼表面轻轻轻煎过,texture同doness 恰到好处Arugula🚀一向唔系我钟意嘅沙律菜,因为觉得佢比较苦,不过呢次配埋cannellini beans同个Balsami
🔸Lobster Bisque 龙虾汤🦞
龙虾汤够浓味够creamy
Arugula🚀一向唔系我钟意嘅沙律菜,因为觉得佢比较苦,不过呢次配埋cannellini beans同个Balsamic dressing,味道配搭得唔错~
望住出边蓝天白云青草地嘅靓景,食住healthy food,非常精神爽利~ 😬😬💪🏼💪🏼
🔸Beef Wellington 威灵顿牛柳🐮
虽然影咗阵相先食,切开件牛柳,仲出烟㗎~~~
由外至内讲吓先:
Puff Pastry表层仲保持酥脆,无俾牛柳嘅肉汁整淋哂👍🏻👍🏻
层duxelles 嘅味道调教得唔错,会食到蘑菇碎粒
层prosciutto 有少少脂肪,都烤得香,有佢wrap住牛柳,锁住肉汁~
主角beef fillet 嘅quality 比预期优质,够tender亦够juicy
呢件”威灵顿牛柳”好🈵️意😋 性价比高👍🏻
至于伴碟嘅焗薯、串串茄同芦笋都焗得同样出色
焗薯加咗Sour Cream Cheese 同青葱
焗薯味道偏淡,配衬埋gravy啱啱好
🔸Mango Dream 🥭
沙冰面加咗几片薄荷叶同樱桃装饰,👀视觉上加啲分
用真材实料blend出嚟,冇added sugar
饮咗~2/3杯,将薄荷叶笃几笃,再饮,多咗阵薄荷叶嘅清新味,杯沙冰即刻变得更refreshing~
朋友冇介绍错,科学园确系一个人流较少嘅好地方,呢日天气唔太热,仲吹住微风,风和日丽,系《Hunky Dory》享受咗一餐满意嘅weekend brunch!
除咗食物有质素,亦满意店员嘅服务同介绍,会回头再试其他推介嘅菜式,特别系Weekend Special - Beef Rip Eye Roast Bone-In 🤓