2022-06-29
一大班朋友一齐食饭嘅好处,就系可以叫多几款小菜试!记得预早打电话去book枱,就唔需要浪费时间等位!Menu上嘅𩠌样样都好好味咁!餐厅系自己写低要叫咩!咁就白纸黑字,唔怕店员落错单!酥炸大肠即叫即炸再即上,外脆内软,非常有惊喜!大大条,大大件,8人食,前菜嚟讲份量相当足够!椒盐鲜鱿新鲜鲜鱿,炸得香脆可口,又系有外脆内软嘅口感!好味!香煎墨鱼饼呢个墨鱼饼非常出色!大中华必食!足料墨鱼,非常弹口,而且煎至金黄,卖相一流!加上好多块,唔怕唔够食!咸鱼煎肉饼都算系一款喺中式餐馆/茶餐厅好钟意点嘅小菜!因为要肉饼煎得脆,再加一定要食到咸鱼,其实并不容易!可惜,大中华嘅咸鱼煎肉饼就几令我失望!虽然火候控制得好好,肉饼煎得金黄香脆,可惜肉饼肉质一般,有少少散,唔够弹牙。咸鱼味可以再多少少会更加正!南乳吊烧鳝又一款大中华名物!鳝片大大片,成块炸再切,外皮非常脆口!鳝片鱼肉弹牙!再加上南乳酱一齐食,非常特别!生炒骨呢度有生炒骨,无咕噜肉。一款去大排档必试手势嘅菜式!味道OK,份量都大,系肉量少咗啲,但整体OK!铁板黑椒肥牛粒用铁板上,热焫焫,黑椒味浓!但始终讲明肥牛粒,牛粒真系相对肥!假如瘦少少会好啲!
酥炸大肠
椒盐鲜鱿
新鲜鲜鱿,炸得香脆可口,又系有外脆内软嘅口感!好味!
香煎墨鱼饼
咸鱼煎肉饼
南乳吊烧鳝
生炒骨
铁板黑椒肥牛粒
用铁板上,热焫焫,黑椒味浓!但始终讲明肥牛粒,牛粒真系相对肥!假如瘦少少会好啲!有薯仔西兰花垫底,所以有啲refresh嘅感觉!
上汤菜心苗
普通一碟菜,但似菜心多过菜心苗,而且有少少overcooked ,菜唔够爽口。
黄鳝煲仔饭
黄鳝份量充足,带果皮味,大大煲饭。
腊味煲仔饭
个人嚟讲较钟意腊味煲仔饭,因为有腊味油香。但大中华嘅煲仔饭,整体都太多葱,葱同饭比例好似1:1,有点儿over!而且如果论腊味煲仔饭,真系同尝囍嘅黄金腊味捞饭无得比。尝囍嘅黄金捞更香口,饭焦更香脆,腊味口感更丰富。而大中华嘅饭就较湿,唔够干身。
原只企喺到上,望落以为细细只,但原来好够食。皮脆肉嫩,而且鸡有预先腌好,所以鸡肉嫩滑好味!
整体来讲,大中华好适合一大班朋友食!价钱亲民,份量刚好,味道出色!唯一唔好系环境一般,但无损食物质素!
(满分为🤤x5)
好味指数: 🤤🤤🤤🤤
抵食指数: 🤤🤤🤤🤤