2017-03-13 983 浏览
香港近年多咗亲子餐厅,但同台湾、韩国或者外国相比,其实数量都系好少,而且大部份食物质素都只是一般。大户屋虽然唔系一间有玩乐设施嘅餐厅,但high chair数量充足,而且有儿童餐同埋儿童餐俱提供,都不失为一间理想嘅带小朋友开餐嘅餐厅。打开餐牌,图文并茂,一心谂住阿囡会拣儿童餐,点知睇完一轮佢话要食荞麦面。于是我哋叫咗个又有面又有饭嘅餐share食,老公就拣咗个猪扒定食。等左大约10分钟食物就嚟啦。荞麦面同个炸鸡扒饭两样都大大份!荞麦面个汤清清地,有少少海带、芝麻、木鱼提升鲜味,啱晒小朋友食。炸鸡扒香脆好味,鸡肉颇为嫰滑,小朋友食唔点酱汁都几好味。老公个猪扒定食又系好大份,个猪扒锅上枱热辣辣,炸完嘅猪扒浸左落味噌酱𠮶度,虽然无咁香脆,但吸收晒酱汁嘅味道,送饭一流。熟成猪肉肉质柔软,肉味突出但唔会有猪肉嘅腥臭味,阿囡同老公都食到舔舔脷餐厅虽然限时个半钟交枱,但食物上得快,唔会觉得好赶,下次带小朋友出街食饭可以再次encore

等左大约10分钟食物就嚟啦。
吉列鸡扒饭配热荞麦面
味噌酱煮熟成猪扒定食