2015-10-10 445 浏览
钟意食拉面既我今日去到位于柯士甸道既武士拉面揾食。由于以前系附近一带读书,重回旧地,有一种亲切既感觉。可惜周围既食店大部分已经转哂。今次黎武士拉面系被佢个汤底吸引!听讲呢度既汤底系熬足八个钟而成既猪骨浓汤,既然咁正,一定要黎试下。我同朋友拣左一浓一淡既拉面,我想食真d佢个汤底,所以拣在相对淡d同原汁原味d既丰臣将军拉面(葱油汤底) ($98) , 朋友就拣左味道浓d既足利将军拉面 (黑蒜油猪骨汤底) ($98)大概等左10分,热辣辣既拉面就送到。两款拉面卖相机本上一样,但葱油拉面汤底明显比黑蒜油猪骨汤底浅色。拉面一送上,就传黎香浓既猪骨浓汤味,急不及待饮一啖浓汤,果然无令我失望!猪骨汤底味道真系好浓郁,完全感受到所有精华都集中哂系碗汤度!而且调味适中,唔会太咸。另外,我呢碗丰臣将军拉面系加左葱油,所以会食到淡淡既香葱味,整体配合不错。饮完汤急不待要试下个面,我拣左硬面,呢度既拉面系中幼身,幼身拉面一般比较易淋,但呢度既拉面做得几好!食到最后d拉面都大致能保持硬度。玉子呈半流心状,食到浓浓蛋味,但咸香味不足,腌制得有d唔够入味叉烧烧得好香口,但只有薄薄两片,食完有d唔够喉,如果可以系厚切

丰臣将军拉面
拉面
玉子
叉烧
叉烧烧得好香口,但只有薄薄两片,食完有d唔够喉,如果可以系厚切叉烧相信会更好!
足利将军拉面
朋有既足利将军拉面系黑蒜油猪骨汤底,相对汤底味道较浓,有好香浓既黑蒜味,重口味朋友一定好钟意。
每一枱前面都放左一樽特制鱼油,店长推介饮完头啖靓汤,再加小小鱼油落猪骨汤度品尝,果然汤底显得更鲜味,呢个介绍唔错!

总括黎讲,呢度既拉面汤底同面都好唔错,汤底有浓有淡,适合唔同口味既朋友。
丰臣将军拉面
拉面